'El sueño del Celta' (De droom van de Kelten) gaat over de Europese misdaden in de koloniale tijd. Vooral de Belgische koning Leopold II wordt gehekeld.

In meer dan 400 bladzijden vertelt 'El sueño del Celta' de levensloop van Roger Casement (1864-1916), een Ier die geschiedenis maakte omdat hij in 1904 als Britse consul verslag uitbracht over de gruwelijkheden die onder het beleid van Leopold II tegen de zwarten in Kongo-Vrijstaat (tot 1908) werden begaan. Het Kongo-rapport van Casement sloeg in als een bom. Andere schrijvers namen het voor Casement op, onder wie Twain , Shaw en Doyle.


Later werd Casement in een Londense gevangenis wegens landverraad opgehangen. Hij werd ervan beschuldigd mee de Ierse Paasopstand (1916) te hebben georganiseerd. Vargas Llosa zei in Madrid dat de persoon van Roger Casement hem al lang boeit. In een essay uit 2001 drukte de Nobelprijswinnaar al zijn bewondering uit voor het Kongo-rapport van Casement. Dat verslag was zo vernietigend dat de Britse regering het eerst geheim wilde houden.


De Belgische koning Leopold II maakt geen goede beurt in 'El sueño del Celta'. Vargas Llosa vergelijkt hem met de ergste politieke misdadigers van de twintigste eeuw: Hitler en Stalin. Om zijn boek te kunnen schrijven deed de Peruviaanse schrijver research in drie continenten en sprak hij met talrijke experts. Daardoor is 'El sueño del Celta' een documentaire roman geworden.


Vargas Llosa presenteerde zijn nieuwe roman in het Madrileense culturele centrum Casa de América. 'El sueño del Celta' (uitgeverij Alfaguara) ligt inmiddels in alle boekhandels van de Spaanstalige wereld. De vertaalrechten zijn in 22 landen verkocht.

Nog in Madrid verklaarde de 74-jarige Vargas Llosa dat zijn bekroning met de Nobelprijs zijn tol eist. Hij zei dat het niet simpel was zijn schrijfroutine aan te houden. Zijn huis wordt voortdurend belegerd en hij slaapt slechts twee of drie uur per nacht, als hij al het geluk heeft om aan nachtrust toe te komen. Hij zei verder dat hij de Nobelprijs nooit heeft geambieerd, want het enige wat hem echt interesseert is het schrijven van goede boeken. Op de vraag of hij het nu als Nobelprijswinnaar wat kalmer aan zou doen, antwoordde Vargas Llosa lachend dat de dood hem met de pen in de hand aan zou treffen.

Piet de Moor

'El sueño del Celta' (De droom van de Kelten) gaat over de Europese misdaden in de koloniale tijd. Vooral de Belgische koning Leopold II wordt gehekeld. In meer dan 400 bladzijden vertelt 'El sueño del Celta' de levensloop van Roger Casement (1864-1916), een Ier die geschiedenis maakte omdat hij in 1904 als Britse consul verslag uitbracht over de gruwelijkheden die onder het beleid van Leopold II tegen de zwarten in Kongo-Vrijstaat (tot 1908) werden begaan. Het Kongo-rapport van Casement sloeg in als een bom. Andere schrijvers namen het voor Casement op, onder wie Twain , Shaw en Doyle. Later werd Casement in een Londense gevangenis wegens landverraad opgehangen. Hij werd ervan beschuldigd mee de Ierse Paasopstand (1916) te hebben georganiseerd. Vargas Llosa zei in Madrid dat de persoon van Roger Casement hem al lang boeit. In een essay uit 2001 drukte de Nobelprijswinnaar al zijn bewondering uit voor het Kongo-rapport van Casement. Dat verslag was zo vernietigend dat de Britse regering het eerst geheim wilde houden. De Belgische koning Leopold II maakt geen goede beurt in 'El sueño del Celta'. Vargas Llosa vergelijkt hem met de ergste politieke misdadigers van de twintigste eeuw: Hitler en Stalin. Om zijn boek te kunnen schrijven deed de Peruviaanse schrijver research in drie continenten en sprak hij met talrijke experts. Daardoor is 'El sueño del Celta' een documentaire roman geworden. Vargas Llosa presenteerde zijn nieuwe roman in het Madrileense culturele centrum Casa de América. 'El sueño del Celta' (uitgeverij Alfaguara) ligt inmiddels in alle boekhandels van de Spaanstalige wereld. De vertaalrechten zijn in 22 landen verkocht. Nog in Madrid verklaarde de 74-jarige Vargas Llosa dat zijn bekroning met de Nobelprijs zijn tol eist. Hij zei dat het niet simpel was zijn schrijfroutine aan te houden. Zijn huis wordt voortdurend belegerd en hij slaapt slechts twee of drie uur per nacht, als hij al het geluk heeft om aan nachtrust toe te komen. Hij zei verder dat hij de Nobelprijs nooit heeft geambieerd, want het enige wat hem echt interesseert is het schrijven van goede boeken. Op de vraag of hij het nu als Nobelprijswinnaar wat kalmer aan zou doen, antwoordde Vargas Llosa lachend dat de dood hem met de pen in de hand aan zou treffen. Piet de Moor