'Over het nut van confituur' - zo heet het cadeautje. Dat suggereert dat Geert van Istendael net als Marc Didden, auteur van het geschenkboek vorig jaar, een essay over het belang van de onafhankelijke boekhandel heeft geschreven. De 26 winkels - van Malpertuis (Genk) tot Corman (Oostende) - hebben zich vorig jaar immers verenigd onder de naam Confituur.

Warmbloedig sprookje

Niet dus. 'Over het nut van confituur' is een warmbloedig sprookje over de perfect geïntegreerde immigrant Aboe'l-Kasim Ferdoesi, ambachtelijk confituurmaker van beroep, en de Brusselse boekhandelaarster Margaretha Sleedoorn. Alleen tussen de regels blijkt het belang van poëzie - en dus ook het belang om die ergens te kunnen krijgen.

Ferdoesi is vernoemd naar de Middeleeuwse Perzische dichter (935-1020). Door zijn werk te reciteren bezorgt de confituurmaker de boekverkoopster vlinders in haar buik. Zij weet hem te strikken door de 'Mei' van Herman Gorter uit haar hoofd te leren. 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid: / Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, / Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht / In een oud stadje langs de watergracht.'

Dochter Judith

'Over het nut van confituur' is even warmbloedig geïllustreerd door dochter Judith Vanistendael. De fraaie prenten maken het het overwegen waard om geen genoegen te nemen met het cadeau, maar voor 49,90 euro de kunstuitgave aan te schaffen die in een oplage van 149 stuks verschijnt. Deze is twee keer zo groot - 43,20 x 55,90 cm versus 23 bij 28 cm - genummerd en gesigneerd.

De presentatie van het tweede geschenkboeken markeert de eerste verjaardag van de Confituur-boekhandels. Al is de markt moeilijk door de teruglopende bestedingen aan boeken en de digitalisering: met deze groep winkels gaat het naar eigen zeggen goed. De naamsbekendheid groeit en de dynamiek van de leden neemt toe, stelt de groep vast in een persbericht.

2 vragen aan overheid

Toch stelt Confituur aan de overheid twee vragen. Ten eerste: een gereglementeerde boekenprijs, zodat ze geen oneerlijke concurrentie krijgen van supermarkten die uitsluitend toptitels met korting verkoopt om publiek te lokken. Ten tweede: eerlijkere openbare aanbestedingen, bijvoorbeeld met een maximumkorting en andere criteria dan prijs alleen. Zo kunnen zelfstandige boekhandels concurreren met ketens.

'Over het nut van confituur' is te krijgen tot en met 31 december, zo lang de voorraad strekt. Meer informatie: www.confituurboekhandels.be

Maarten Dessing

'Over het nut van confituur' - zo heet het cadeautje. Dat suggereert dat Geert van Istendael net als Marc Didden, auteur van het geschenkboek vorig jaar, een essay over het belang van de onafhankelijke boekhandel heeft geschreven. De 26 winkels - van Malpertuis (Genk) tot Corman (Oostende) - hebben zich vorig jaar immers verenigd onder de naam Confituur.Warmbloedig sprookjeNiet dus. 'Over het nut van confituur' is een warmbloedig sprookje over de perfect geïntegreerde immigrant Aboe'l-Kasim Ferdoesi, ambachtelijk confituurmaker van beroep, en de Brusselse boekhandelaarster Margaretha Sleedoorn. Alleen tussen de regels blijkt het belang van poëzie - en dus ook het belang om die ergens te kunnen krijgen.Ferdoesi is vernoemd naar de Middeleeuwse Perzische dichter (935-1020). Door zijn werk te reciteren bezorgt de confituurmaker de boekverkoopster vlinders in haar buik. Zij weet hem te strikken door de 'Mei' van Herman Gorter uit haar hoofd te leren. 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid: / Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, / Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht / In een oud stadje langs de watergracht.'Dochter Judith'Over het nut van confituur' is even warmbloedig geïllustreerd door dochter Judith Vanistendael. De fraaie prenten maken het het overwegen waard om geen genoegen te nemen met het cadeau, maar voor 49,90 euro de kunstuitgave aan te schaffen die in een oplage van 149 stuks verschijnt. Deze is twee keer zo groot - 43,20 x 55,90 cm versus 23 bij 28 cm - genummerd en gesigneerd.De presentatie van het tweede geschenkboeken markeert de eerste verjaardag van de Confituur-boekhandels. Al is de markt moeilijk door de teruglopende bestedingen aan boeken en de digitalisering: met deze groep winkels gaat het naar eigen zeggen goed. De naamsbekendheid groeit en de dynamiek van de leden neemt toe, stelt de groep vast in een persbericht.2 vragen aan overheidToch stelt Confituur aan de overheid twee vragen. Ten eerste: een gereglementeerde boekenprijs, zodat ze geen oneerlijke concurrentie krijgen van supermarkten die uitsluitend toptitels met korting verkoopt om publiek te lokken. Ten tweede: eerlijkere openbare aanbestedingen, bijvoorbeeld met een maximumkorting en andere criteria dan prijs alleen. Zo kunnen zelfstandige boekhandels concurreren met ketens.'Over het nut van confituur' is te krijgen tot en met 31 december, zo lang de voorraad strekt. Meer informatie: www.confituurboekhandels.beMaarten Dessing