Ted Van Lieshout en Sieb Posthuma - Spin op sokken.
Uitgeverij: Leopold, 2008
Aantal pagina's: 32
ISBN: 978-90-258-5211-5

Ted Van Lieshout e.a.- Kwam dat zien! Kwam dat zien!
Uitgeverij: Querido, 2008
Aantal pagina's: 96
ISBN: 978-90-451-0653-3

Het poëzieprentenboek Spin op sokken van de ijzersterke tandem Ted van Lieshout (teksten) en Sieb Posthuma (tekeningen) - eerder al goed voor hun Van Ansjovis tot Zwijntje is opnieuw een sterk nummer.

Alleen al de cover van hun nieuwste, met breiende spin annex hoed en hartjeshandtas, is er een om in te lijsten of cadeau te geven aan een aragnafoob. Binnenin vinden we nog meer van Posthuma's prachttekeningen, die een op kindermaat gesneden humor koppelen aan pure schoonheid, kleuren en techniek.

Ouders en kinderen zullen pap lusten van deze prenten, want Posthuma heeft een grote verbeelding en telkens weer stuit je op kleine fijne en absurde details, die je tijdens een eerste kijkbeurt ontgingen en die je creativiteit leuk aanscherpen.

Zo duikt op elke bladzijde wel weer een spinnetje op, ook als het al helemaal niet meer echt over spinnen gaat.

Want dit boek gaat ook weer over allerlei andere dieren. Olifanten, bijvoorbeeld, waar je jam van kunt maken, of zeepaardjes of een schrijverke op het water. Allemaal dèja lu, denk je dan, maar Van Lieshouts teksten geven net weer een andere draai aan de werkelijkheid. Of aan de fantasie, zoals je wilt.

De dichter knipoogt naar mijnheer Gezelle en pakweg Elly en Rikkert, maar doet er zijn ding mee. En A.M.G. Schmidt is alive and kicking.

Van Lieshouts gedichten blijven gewoon gevonden voorleesvreten, ze zijn muzikaal, grappig en af en toe ook een tikkeltje filosofisch. Wie wil, kan deze gedichtjes zo meezingen.

Er zaten drie nonnetjes
zonder japonnetjes
op drie tonnetjes
onder drie balkonnetjes
op drie gazonnetjes
in drie zonnetjes
O wat onnetjes!

Dezelfde Van Lieshout bracht trouwens een heleboel kinderdichters samen in de bloemlezing Kwam dat zien!Kwam dat zien! Daarin niet enkel een boel jonge verzen, maar ook stem- men van dichters over dichten, dichters, gedichten...

Annelies De Waele

Het poëzieprentenboek Spin op sokken van de ijzersterke tandem Ted van Lieshout (teksten) en Sieb Posthuma (tekeningen) - eerder al goed voor hun Van Ansjovis tot Zwijntje is opnieuw een sterk nummer.Alleen al de cover van hun nieuwste, met breiende spin annex hoed en hartjeshandtas, is er een om in te lijsten of cadeau te geven aan een aragnafoob. Binnenin vinden we nog meer van Posthuma's prachttekeningen, die een op kindermaat gesneden humor koppelen aan pure schoonheid, kleuren en techniek.Ouders en kinderen zullen pap lusten van deze prenten, want Posthuma heeft een grote verbeelding en telkens weer stuit je op kleine fijne en absurde details, die je tijdens een eerste kijkbeurt ontgingen en die je creativiteit leuk aanscherpen.Zo duikt op elke bladzijde wel weer een spinnetje op, ook als het al helemaal niet meer echt over spinnen gaat.Want dit boek gaat ook weer over allerlei andere dieren. Olifanten, bijvoorbeeld, waar je jam van kunt maken, of zeepaardjes of een schrijverke op het water. Allemaal dèja lu, denk je dan, maar Van Lieshouts teksten geven net weer een andere draai aan de werkelijkheid. Of aan de fantasie, zoals je wilt.De dichter knipoogt naar mijnheer Gezelle en pakweg Elly en Rikkert, maar doet er zijn ding mee. En A.M.G. Schmidt is alive and kicking.Van Lieshouts gedichten blijven gewoon gevonden voorleesvreten, ze zijn muzikaal, grappig en af en toe ook een tikkeltje filosofisch. Wie wil, kan deze gedichtjes zo meezingen.Er zaten drie nonnetjes zonder japonnetjesop drie tonnetjesonder drie balkonnetjesop drie gazonnetjesin drie zonnetjesO wat onnetjes!Dezelfde Van Lieshout bracht trouwens een heleboel kinderdichters samen in de bloemlezing Kwam dat zien!Kwam dat zien! Daarin niet enkel een boel jonge verzen, maar ook stem- men van dichters over dichten, dichters, gedichten...Annelies De Waele