Van euro’s en Franse chansons

Op donderdag 3 november serveert Knack Focus op elk uur van de dag op de BB iets lekkers voor de lezers, zelfs live muziek.

12 u, Oranje Zaal: Pieter De Poortere (Boerke). De Poortere demonstreert zijn tekenkunst en voorziet die van tekst en uitleg.

13 u, Oranje Zaal: Sven Mary en Walter Van Steenbrugge.
Twee van de advocaten die Margot Vanderstraeten interviewde in haar boek Het geweten van strafpleiters. Knack-journaliste Ann Peuteman peilt naar dat geweten, hun beweegredenen en ervaringen.

14 u, Oranje Zaal: Mark Van den Wijngaert (verandering programma!) . Ann Peuteman heeft het met Prof. Van den Wijngaert, kenner van de Belgische (oorlogs)geschiedenis, over het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van het onlangs verschenen speciale Knack-nummer Stad in oorlog.

15 u, Knack-stand (hal 4): Walter van den Broeck. Van den Broeck praat over de nieuwe verfilming van zijn Groenten uit Balen.

15 u, Oranje Zaal: Stefan Brijs. Frank Hellemans interviewt Stefan Brijs over zijn nieuwste roman, Post voor mevrouw Bromley, een aangrijpend verhaal over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen, tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog.

16 u, Knack-stand (hal 4): Jan Delvaux. Knack Focus-hoofdredacteur Karel Degraeve praat met popjournalist Delvaux over diens boek Belpop, en de vaderlandse muziekscene van nu en straks.

17 u, Rode Zaal: Johan Van Overtveldt. Kanaal Z-anchor Véronique Goossens praat met de Knack-hoofdredacteur over zijn boek Het einde van de euro.Van Overtveldt gooit een knuppel in het Europese hoenderhok met zijn boek Het einde van de euro. Daarin betoogt Van Overtveldt dat de eenheidsmunt sneller dan je zou denken uit elkaar kan vallen. Van Overtveldt gaat daarbij niet over één nacht ijs; al bij de lancering van de euro voorspelde hij al dat de munt vroeg of laat zou desintegreren. De nasleep van de recente bankencrisis lijkt die evolutie enkel te versnellen. In Het einde van de euro worden enkele scenario’s geschetst voor het uiteenspatten van de Eurozone. Vooral de Duitse anti-eurotendens en het onzekere lot van Griekenland spelen de euro parten. En als de euro ooit uit elkaar valt, zal de consument delen in de klappen. Indien de Europese beleidsmakers de euro wil redden, zal er flink getimmerd moeten worden aan de Europese structuur zelf. “Daarvoor is er op politiek vlak een ander Europa nodig, met een geïntegreerde economische politiek, weg van het versnipperde beleid waarbij elke deelstaat doet wat hem het beste uitkomt. De euro is alleen te redden mits een onwaarschijnlijke politieke inspanning, om eindelijk een eenvormig Europees beleid te voeren op sociaal, economisch en budgettair vlak,” volgens Van Overtveldt. “Alleen zie ik dat niet meteen gebeuren.” (Acco)


18 u, Oranje Zaal: Gita Deneckere. Hubert van Humbeeck praat met Gita Deneckere over het roerige leven van koning Leopold I, over wie zij dit jaar een lijvige biografie publiceerde. Op basis van Leopolds persoonlijke brieven tekent Deneckere het portret van een melancholische vorst die als geen ander het persoonlijke met het politieke wist te verweven.

19 u, Blauwe Zaal: Bart Van Loo (met live optreden!). Piet Piryns interviewt Bart Van Loo over zijn eigenzinnige kijk op bekende Franse chansons. Uw muzikale geheugen wordt live opgefrist door het optreden van Eddy et les Vedettes. In Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk, neemt Bart Van Loo je mee op een muzikale reis door de geschiedenis van onze Zuiderburen. Immers, het Franse chanson vertelt misschien wel meer over de historie en de (on)hebbelijkheden van de Fransen dan ze zelf willen toegeven. Na zich meer dan tien jaar te hebben verdiept in het culinaire, literaire en amoureuze leven van de Fransen – wat resulteerde in de culinaire gids Als kok in Frankrijk, de literaire stadsgids Parijs retour en het scabreuze O vermiljoenen spleet, inmiddels gebundeld tot een vuistdikke Frankrijktrilogie – is beroepsfrancofiel Van Loo duidelijk nog niet uitgezongen. En dat mag je letterlijk nemen, want Van Loo verdiept zich enthousiast in het werk van Piaf, Gainsbourg en Bécaud. Piet Piryns, ook niet vies van een streepje chanson op zijn tijd, interviewt Van Loo over zijn nieuwe boek en zijn nog steeds springlevende passie voor la douce France. Het orkest van Eddy et les Vedettes zorgt tussendoor voor een streepje muziek met atypische covers van de klassiekers van het Franse lied.

Frank Hellemans en Michiel Leen


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content