De bibliotheek van de Tsjechische ex-president Vaclav Havel krijgt een vaste plaats in een renaissancepaleis aan de voet van de Praagse burcht waarin Havel enkele jaren resideerde toen hij na de val van het communistische regime uitgroeide tot het symbool van het vrije oosten. Om Havels persoonlijke documenten, zijn boeken en ook zijn uitgebreide bibliotheek met allerlei studies over het totalitarisme onder te brengen, was de bestaande Havel-stichting al enkele jaren op zoek naar een geschikte plaats. Ze had een paleis uit het patrimonium van het ministerie van Cultuur in de oude stad op het oog, maar dat project mislukte uiteindelijk.

Nu heeft Zdenek Bakala, een Tsjechische zakenman en media-ondernemer, zich het lot van Havels boeken aangetrokken en in de burchtwijk een gebouw van twee verdiepingen voor de definitieve installatie van Havels bibliotheek gekocht. In de bibliotheek, die geïnspireerd is op de Amerikaanse presidentiële libraries, zullen ook conferenties en debatten worden georganiseerd. Ze is tevens met een ruimte voor lezingen uitgerust.

Maar het zal nog enige tijd duren voor Havels boeken werkelijk hun intrek in het pand zullen kunnen nemen. Het paleis, dat uit het vroegere bezit van de adellijke familie Czernin stamt en waarin de weduwe van de vroegere president Edvard Benes tot 1974 woonde, moet grondig gerestaureerd worden.

De 73-jarige Vaclav Havel is nog altijd een actief schrijver. Op dit moment is hij bezig zijn nieuwste theaterstuk te verfilmen, een onderneming waarin Zdenek ook al coproducent is. De voormalige Tsjechische president werd twee maand geleden voor zijn literaire werk nog bekroond met de Franz Kafka-prijs (10.000 dollar). De som wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Franz Kafka-gezelschap in Praag, dat de laureaat ook een Kafka-sculptuur overhandigt.

De virtuele Havel-bibliotheek heeft enkele jaren geleden wel al het tweetalige (Engels-Tsjechische) boek 'Praag - Washington - Praag' uitgegeven. Daarin was de tekst afgedrukt van 120 telegrammen, situatieberichten genoemd, die tijdens de omwenteling van november-december-1989 door de Amerikaanse ambassade in Praag naar de Amerikaanse administratie in Washington waren gestuurd.

Piet de Moor

De bibliotheek van de Tsjechische ex-president Vaclav Havel krijgt een vaste plaats in een renaissancepaleis aan de voet van de Praagse burcht waarin Havel enkele jaren resideerde toen hij na de val van het communistische regime uitgroeide tot het symbool van het vrije oosten. Om Havels persoonlijke documenten, zijn boeken en ook zijn uitgebreide bibliotheek met allerlei studies over het totalitarisme onder te brengen, was de bestaande Havel-stichting al enkele jaren op zoek naar een geschikte plaats. Ze had een paleis uit het patrimonium van het ministerie van Cultuur in de oude stad op het oog, maar dat project mislukte uiteindelijk. Nu heeft Zdenek Bakala, een Tsjechische zakenman en media-ondernemer, zich het lot van Havels boeken aangetrokken en in de burchtwijk een gebouw van twee verdiepingen voor de definitieve installatie van Havels bibliotheek gekocht. In de bibliotheek, die geïnspireerd is op de Amerikaanse presidentiële libraries, zullen ook conferenties en debatten worden georganiseerd. Ze is tevens met een ruimte voor lezingen uitgerust. Maar het zal nog enige tijd duren voor Havels boeken werkelijk hun intrek in het pand zullen kunnen nemen. Het paleis, dat uit het vroegere bezit van de adellijke familie Czernin stamt en waarin de weduwe van de vroegere president Edvard Benes tot 1974 woonde, moet grondig gerestaureerd worden. De 73-jarige Vaclav Havel is nog altijd een actief schrijver. Op dit moment is hij bezig zijn nieuwste theaterstuk te verfilmen, een onderneming waarin Zdenek ook al coproducent is. De voormalige Tsjechische president werd twee maand geleden voor zijn literaire werk nog bekroond met de Franz Kafka-prijs (10.000 dollar). De som wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Franz Kafka-gezelschap in Praag, dat de laureaat ook een Kafka-sculptuur overhandigt. De virtuele Havel-bibliotheek heeft enkele jaren geleden wel al het tweetalige (Engels-Tsjechische) boek 'Praag - Washington - Praag' uitgegeven. Daarin was de tekst afgedrukt van 120 telegrammen, situatieberichten genoemd, die tijdens de omwenteling van november-december-1989 door de Amerikaanse ambassade in Praag naar de Amerikaanse administratie in Washington waren gestuurd. Piet de Moor