Galeano, één van de belangrijkste publicisten van Latijns-Amerika, overleed in een ziekenhuis. Dat deelde een woordvoerster van zijn uitgeverij Akal mee. De schrijver had zich omwille van gezondheidsredenen de laatste maanden steeds meer uit het openbaar leven teruggetrokken.

Galeano stond bekend als een linkse criticus van de maatschappij en de globalisering. In Europa werd de auteur geprezen voor zijn in 1971 gepubliceerd werk "Las venas abiertas de América Latina" ("Aderlating van een continent"), dat over de uitbuiting van Latijns-Amerika door de koloniale heersers en later door de buitenlandse multinationals gaat. Tijdens de militaire dictatuur in de jaren 70 en 80 werd het boek in zijn geboorteland verboden.

Galeano werd gedwongen in ballingschap te leven in Argentinië en Spanje. Daar schreef hij zijn trilogie "Memoria del fuego" ("Kroniek van het vuur"), een kroniek van Latijns-Amerika. In 1985 keerde hij naar Uruguay terug. Vele van zijn boeken zijn vertaald in meer dan 20 talen. (Belga)

Galeano, één van de belangrijkste publicisten van Latijns-Amerika, overleed in een ziekenhuis. Dat deelde een woordvoerster van zijn uitgeverij Akal mee. De schrijver had zich omwille van gezondheidsredenen de laatste maanden steeds meer uit het openbaar leven teruggetrokken. Galeano stond bekend als een linkse criticus van de maatschappij en de globalisering. In Europa werd de auteur geprezen voor zijn in 1971 gepubliceerd werk "Las venas abiertas de América Latina" ("Aderlating van een continent"), dat over de uitbuiting van Latijns-Amerika door de koloniale heersers en later door de buitenlandse multinationals gaat. Tijdens de militaire dictatuur in de jaren 70 en 80 werd het boek in zijn geboorteland verboden. Galeano werd gedwongen in ballingschap te leven in Argentinië en Spanje. Daar schreef hij zijn trilogie "Memoria del fuego" ("Kroniek van het vuur"), een kroniek van Latijns-Amerika. In 1985 keerde hij naar Uruguay terug. Vele van zijn boeken zijn vertaald in meer dan 20 talen. (Belga)