Umberto Eco komt naar Leuven voor Thomas More

Umberto Eco kent het werk van de Engelse humanist-politicus Thomas More als geen ander. © Belga (via EPA)

De Italiaanse schrijver-filosoof Umberto Eco leidt in het najaar in Leuven een academische tentoonstelling over 500 jaar ‘Utopia’ van Thomas More in goede banen, en zal er zijn visie over de humanist More komen toelichten.

Volgend jaar is het 500 jaar geleden dat ‘Utopia’, de visie van Thomas More op een ideaalstaat, van de pers rolde bij de Leuvense drukker Dirk Martens. Daarom organiseert de stad Leuven samen met de universiteit tal van evenementen rond de eerste – en illustere – gebruiker van het woordje utopie. Zo halen ze onder anderen Umberto Eco naar Leuven.

Op zoek naar de utopie

Uittreksel uit de eerste druk van 'Utopia'.
Uittreksel uit de eerste druk van ‘Utopia’.

Eco, altijd al een goede vriend van de KU Leuven sinds hij er begin jaren 1980 na het succes van zijn ‘De naam van de roos’ eredoctor werd, is een eminente medievist, en kenner van de middeleeuwse filosofie. Wie kan je beter vragen om toelichting te komen geven bij het baanbrekende werk ‘Utopia’ van Thomas More dat op 16 december 1516 in Leuven werd gedrukt?

Eco zal in de Universiteitsbib zelf een kleine maar fijne tentoonstelling superviseren rond het boek ‘Utopia’, zoals het toen werd gedrukt. Hij komt einde 2016 in de Leuvense Stadsschouwburg ook praten over het belang van Thomas Mores ‘Utopia’. Even verder in Museum M is er eveneens een grote publiekstentoonstelling gepland: ‘Op zoek naar Utopia’.

Europese netwerk

Van 26 september 2016 tot 17 januari 2017 wordt de bezoeker er ondergedompeld in het Europese netwerk van Thomas More die niet alleen in Leuven (Erasmus) of Antwerpen maar ook in Mechelen (Hiëronymus van Busleyden en het Bourgondische hof) een graag geziene gast was. In Mechelen heeft hij allicht nog de piepjonge Anne Boleyn ontmoet die toen in het huidige Mechelse gerechtshof stage liep bij Margaretha van Oostenrijk. Later zou zij als nieuwe echtgenote van Hendrik VIII Thomas More mee ter dood helpen veroordelen omdat die haar kerkelijke huwelijk met de vorst in de weg had gestaan.

Ideale staat

Bedoeling van deze tentoonstelling is om een zicht te geven op hetgeen vrienden en tijdgenoten van More maar ook schilders, zoals de 15e- en 16e-eeuwse kunstenaars Quinten Metsys, Hans Holbein, Jan Gossaert en Albrecht Dürer, over de utopie of de ideale staat in hun correspondentie en werk te zeggen hadden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content