Typmachines van W.F. Hermans naar Gentse boekhandel

© Piet Schreuders, Wikicommons

De Gentse boekhandel Limerick krijgt de collectie typmachines, 160 stuks groot, van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans in handen.

De Gentse boekhandel Limerick krijgt de collectie typmachines, 160 stuks groot, van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans in handen. Dat meldt stichting Ons Erfdeel.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) wordt gezien als één van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Hermans verzamelde typmachines, maar na de sluiting van museum Scryption (Tilburg) in 2011 had zijn collectie geen onderdak meer.

De Nederlandse “Stichting Onterfd Goed” ontfermde zich over de typmachines en schreef een wedstrijd uit waarbij ze literaire instellingen en musea vroeg om een bestemmingsplan. Er bleven uiteindelijk drie kandidaten over: de stad Groningen (die de collectie samen met het universiteitsmuseum wilde tentoon stellen), de Vlaamse kunstenaars Stan Wannet en Geert Jonker (die er een rondreizende ‘beeldende auditieve installatie” wilden van maken) en de Gentse boekhandel Limerick (die de machines wilde huisvesten én tentoonstellen).

De schrijfmachine mijmert Gekkepraat

Het publiek kon stemmen en koos voor het plan “De schrijfmachine mijmert Gekkepraat” van Limerick. “De jury apprecieert dit particuliere initiatief waaruit een grote passie blijkt”, aldus Ons Erfdeel.

“De jury gunt het de collectie de blijven zwerven van particulier naar particulier en van passie naar passie. Een gemusealiseerde collectie keert terug naar de primaire context.”

De verhuis van de Herman’s collectie beroert Nederlandse kamerleden. Zowel coalitiepartijen PvdA en VVD maakten zich zorgen over de verkoop en vroegen dinsdag de Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemakers of zij geen manier zag om de collectie in Nederland te houden.

De 160 schrijfmachines zijn vanaf 3 september te zien in de Gentse boekhandel Limerick.

Inhuldigingsfeest

Op 31 augustus, de vooravond van Hermans’ geboorteverjaardag, volgt een inhuldigingsfeest. Tijdens de Gentse Feesten worden de typmachines al naar ons land gebracht, in de boekenwinkel wordt een stockruimte klaargemaakt om de machines aan het publiek te tonen.

“Want dat was één van de voorwaarden voor de verkoop”, zegt eigenaar Gert Brouns, die sinds het secundair onderwijs Hermans’ fanaat is en zelfs zijn bedrijf (Nooit meer slapen) naar één van de bekendste werken noemde. “Enerzijds worden de typmachines heel laagdrempelig tentoongesteld, anderzijds willen we via die collectie de aandacht voor literatuur, erfgoed en cultuur doorgeven aan jongeren. Daarnaast wil ik de onafhankelijke boekhandel opnieuw in een positief daglicht plaatsen.”

Brouns betaalde 5.500 euro voor de collectie. In de verkoopsvoorwaarde staat dat de collectie in zijn geheel moet blijven. Het verwondert hem dat er in Nederland commotie ontstaat rond de verkoop. “Ik zie het als mosterd na de maaltijd”, zegt Brouns. “Ze hebben er zelf twee jaar mee gezeuld en ik heb een publiekswedstrijd gewonnen. We gaan er heel goed voor zorgen.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content