De Nederlandse literatuurhistorica Jacqueline Bel mag dan in het nieuwste nummer van Knack beweren dat "het Nederlandse taalgebied te klein is om daar nog eens een scheiding in aan te brengen", toch spreekt de praktijk haar meer dan ooit tegen. Wie de hitparades van de Vlaamse en Nederlandse boekverkoop van afgelopen week naast elkaar legt, komt immers in twee totaal verschillende literaturen terecht met totaal andere Nederlandstalige verkoopskanonnen.


Nederlanders verkopen in Nederland

GF
© GF

In de top 60 van de meest verkochte boeken in de Nederlandse boekhandels van afgelopen week - die geen verschil maakt qua genres - prijkt Hendrik Groen met 'Zolang er leven is', zijn nieuwe mild satirische dagboekverslag van het leven in een Amsterdams bejaardentehuis, op nummer 1 en volgt zijn debuut van vorig jaar ('Pogingen iets van het leven te maken') op nummer 2. Verder volgen Annejet van der Zijl ('De Amerikaanse prinses'), Marjet Huiberts & Iris Deppe ('We hebben er een geitje bij!'), Claudia de Breij ('Neem een geit'), Rodaan Al Galidi ('Hoe ik talent voor het leven kreeg') en Lars Mytting ('De man en het hout'). Volgen nog op 8 'Ik & Simon' van Simon Keizer, op 9 Han van Bree met 'Het aanzien van 2015' en op 10 tenslotte cabaratier Herman Finkers met 'De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door & Poëzie zo moeilijk nie'.


Vlaamse auteurs verkopen in Vlaanderen

GF
© GF

Van geen enkele van deze Nederlandse auteurs is ook maar één spoor te bekennen in de wekelijkse top 10-en die Boek.be en GfK Belgium voor Knack.be aanlevert op het gebied van fictie (romans dus), thrillers en literaire non-fictie.

Ook omgekeerd blijkt in die Vlaamse hitparades van afgelopen week niemand van de hierboven geciteerde Nederlandse hotties - van Hendrik Groen tot Herman Finkers - te vinden. Die verkoop is qua romans status-quo met verleden week: 'Het smelt' van de 27-jarige Lize Spit prijkt nog altijd bovenaan terwijl Ish Ait Hamou met zijn novelle 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' op 2 blijft. Vandaag raakte trouwens bekend dat Spit haar eerste vertaling beet heeft: in het Noors nota bene.Griet Op de Beeck enig trait d'union tussen Vlaamse en Nederlandse letteren

Griet Op de Beeck, YouTube
Griet Op de Beeck © YouTube

Alleen Griet Op de Beeck die in de Nederlandse top 60 met 'Kom hier dat ik u kus' de 23ste verkoopsstek inneemt, staat eveneens in de Vlaamse hitparade van romans op nummer 9.

Daarmee is Op de Beeck dus de enige Vlaamse auteur die ook in Nederland aanwezig is - lees: verkocht wordt - terwijl omgekeerd van de Nederlandse verkoopskanonnen niemand opduikt in de Vlaamse charts van afgelopen week. Over twee literaturen gesproken.

De Nederlandse literatuurhistorica Jacqueline Bel mag dan in het nieuwste nummer van Knack beweren dat "het Nederlandse taalgebied te klein is om daar nog eens een scheiding in aan te brengen", toch spreekt de praktijk haar meer dan ooit tegen. Wie de hitparades van de Vlaamse en Nederlandse boekverkoop van afgelopen week naast elkaar legt, komt immers in twee totaal verschillende literaturen terecht met totaal andere Nederlandstalige verkoopskanonnen.Nederlanders verkopen in NederlandIn de top 60 van de meest verkochte boeken in de Nederlandse boekhandels van afgelopen week - die geen verschil maakt qua genres - prijkt Hendrik Groen met 'Zolang er leven is', zijn nieuwe mild satirische dagboekverslag van het leven in een Amsterdams bejaardentehuis, op nummer 1 en volgt zijn debuut van vorig jaar ('Pogingen iets van het leven te maken') op nummer 2. Verder volgen Annejet van der Zijl ('De Amerikaanse prinses'), Marjet Huiberts & Iris Deppe ('We hebben er een geitje bij!'), Claudia de Breij ('Neem een geit'), Rodaan Al Galidi ('Hoe ik talent voor het leven kreeg') en Lars Mytting ('De man en het hout'). Volgen nog op 8 'Ik & Simon' van Simon Keizer, op 9 Han van Bree met 'Het aanzien van 2015' en op 10 tenslotte cabaratier Herman Finkers met 'De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door & Poëzie zo moeilijk nie'.Vlaamse auteurs verkopen in VlaanderenVan geen enkele van deze Nederlandse auteurs is ook maar één spoor te bekennen in de wekelijkse top 10-en die Boek.be en GfK Belgium voor Knack.be aanlevert op het gebied van fictie (romans dus), thrillers en literaire non-fictie.Ook omgekeerd blijkt in die Vlaamse hitparades van afgelopen week niemand van de hierboven geciteerde Nederlandse hotties - van Hendrik Groen tot Herman Finkers - te vinden. Die verkoop is qua romans status-quo met verleden week: 'Het smelt' van de 27-jarige Lize Spit prijkt nog altijd bovenaan terwijl Ish Ait Hamou met zijn novelle 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' op 2 blijft. Vandaag raakte trouwens bekend dat Spit haar eerste vertaling beet heeft: in het Noors nota bene. Griet Op de Beeck enig trait d'union tussen Vlaamse en Nederlandse letterenAlleen Griet Op de Beeck die in de Nederlandse top 60 met 'Kom hier dat ik u kus' de 23ste verkoopsstek inneemt, staat eveneens in de Vlaamse hitparade van romans op nummer 9.Daarmee is Op de Beeck dus de enige Vlaamse auteur die ook in Nederland aanwezig is - lees: verkocht wordt - terwijl omgekeerd van de Nederlandse verkoopskanonnen niemand opduikt in de Vlaamse charts van afgelopen week. Over twee literaturen gesproken.