Turkse autoriteiten blijven schrijver Akhanli achtervolgen

Dogan Akhanli, de Duitse schrijver van Turkse afkomst die in augustus 2010 in Istanboel werd gearresteerd, is vrijgelaten maar de Turkse autoriteiten blijven hem jennen.

De terugkeer van Dogan Akhanli uit Turkije naar Keulen verliep niet rimpelloos. Tot op het laatste moment werd de schrijver in Turkije gekoeioneerd. De Turkse autoriteiten hielden hem een hele nacht vast op de luchthaven van Istanboel. Nu werd hem verweten dat hij Turkije illegaal was binnengedrongen. Want als Duits staatsburger was hij Turkije binnengevlogen met een toeristenvisum dat slechts drie maand geldig is. De Turkse autoriteiten sloten hem echter vier maand op, zodat de geldigheid van zijn visum tijdens zijn gevangenschap verstreek. Dat werd hem dus aangewreven op het moment dat hij het vliegtuig naar Keulen wilde nemen.

Na zijn vrijlating uit de Turkse gevangenis had Akhanli ook nog zijn geboortedorp in het oosten van het land aangedaan. Hij bezocht er het graf van zijn vader, die tijdens de gevangenschap van Dogan Akhanli gestorven was. Precies om zijn zieke vader te bezoeken was de schrijver uit Duitsland naar Turkije teruggekeerd.

Er komt maar geen einde aan deze onverkwikkelijke geschiedenis. Want dat hij uit de gevangenis ontslagen werd, betekent nog niet dat het Turkse gerecht Akhanli onschuldig vindt. Zijn eigenlijke proces vindt in maart in Istanboel plaats en eigenlijk zou Akhanli ervoor uit Duitsland naar Turkije moeten terugkeren om het bij te wonen. Maar zelfs dat kan nu niet meer op een normale manier verlopen, want na zijn vertrek hebben de Turkse autoriteiten een inreisverbod tegen de schrijver uitgevaardigd. Op die manier kan Akhanli niets meer doen wat in de ogen van de Turkse justitie niet verkeerd is.

Dogan Akhanli werd deze zomer in Istanboel gearresteerd voor een misdaad die hij eenentwintig jaar geleden in Turkije gepleegd zou hebben. Maar de beschuldiging steunde op valse getuigenverklaringen die al lang ingetrokken zijn. Toch bleef het Turkse openbaar ministerie levenslange opsluiting eisen. Dankzij enkele spectaculaire acties van de Duitse reporter Günter Wallraff, die in het optreden van het Turks gerecht een wraakactie zag, stelde Turkije Dogan Akhanli uiteindelijk op vrije voeten. Zonder de steun van zijn collega’s zou Akhanli zoals gezegd waarschijnlijk levenslang gekregen hebben.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content