Lees hier het interview dat Knack.be met Lize Spit had toen haar debuut in januari 2016 verscheen.

Lang geleden dat een literaire Nederlandstalige debutant unisono in Vlaanderen en Nederland laaiend enthousiast werd ontvangen, en verkocht. 'Het smelt', het debuut van de 27-jarige Lize Spit dat begin januari uitkwam, is nu al aan zijn vijfde druk toe - goed voor 55.000 exemplaren. En de vertaalrechten, eerder al verkocht aan Noorwegen en Denemarken, zijn nu ook aan Spanje en Duitsland gesleten, bij gerenommeerde uitgeverijen trouwens: Planeta (Spanje) en Fischer (Duitsland).

Kill your darlings

Aan het onwaarschijnlijke verkoopssucces van Griet Op de Beeck - die met haar beide eerste romans de kaap van 400.000 exemplaren rondde - zal Spit waarschijnlijk niet kunnen tippen maar het literaire gehalte van haar romankunst is zoveel groter. Op de Beeck heeft een goed oor voor dialogen, da's waar, maar Spit beheerst alle registers van de romanvertelling - van originele maar niet gezochte beeldspraak tot een nieuwe kijk op voor de hand liggende emoties. Ze schrijft daarenboven met een groot naturel.

Alleen de plot zou nog beter kunnen. Daarvoor zou Spit iets economischer te werk moeten gaan. Een goede eindredacteur die het kill your darlings-principe hanteert, zou hier wonderen kunnen doen. Soms laat Spit zich immers te veel op sleeptouw nemen door het gemak waarmee ze schrijft, ten koste van de inhoud.

Virtuoze sensuele vertelstijl

In die zin doet Spit denken aan de manier waarop Erwin Mortier in 1999 met 'Marcel' de Vlaamse letteren opschudde. Ook hij had een virtuoze vertelstijl - soms iets té - die de lezer bedwelmde door zijn sensualiteit.

Kortom, als Spit de voetjes op de grond houdt en zichzelf voldoende tijd gunt voor een tweede roman, heeft de Nederlandstalige literatuur er een groot talent bij.

Lang geleden dat een literaire Nederlandstalige debutant unisono in Vlaanderen en Nederland laaiend enthousiast werd ontvangen, en verkocht. 'Het smelt', het debuut van de 27-jarige Lize Spit dat begin januari uitkwam, is nu al aan zijn vijfde druk toe - goed voor 55.000 exemplaren. En de vertaalrechten, eerder al verkocht aan Noorwegen en Denemarken, zijn nu ook aan Spanje en Duitsland gesleten, bij gerenommeerde uitgeverijen trouwens: Planeta (Spanje) en Fischer (Duitsland).Kill your darlingsAan het onwaarschijnlijke verkoopssucces van Griet Op de Beeck - die met haar beide eerste romans de kaap van 400.000 exemplaren rondde - zal Spit waarschijnlijk niet kunnen tippen maar het literaire gehalte van haar romankunst is zoveel groter. Op de Beeck heeft een goed oor voor dialogen, da's waar, maar Spit beheerst alle registers van de romanvertelling - van originele maar niet gezochte beeldspraak tot een nieuwe kijk op voor de hand liggende emoties. Ze schrijft daarenboven met een groot naturel. Alleen de plot zou nog beter kunnen. Daarvoor zou Spit iets economischer te werk moeten gaan. Een goede eindredacteur die het kill your darlings-principe hanteert, zou hier wonderen kunnen doen. Soms laat Spit zich immers te veel op sleeptouw nemen door het gemak waarmee ze schrijft, ten koste van de inhoud.Virtuoze sensuele vertelstijlIn die zin doet Spit denken aan de manier waarop Erwin Mortier in 1999 met 'Marcel' de Vlaamse letteren opschudde. Ook hij had een virtuoze vertelstijl - soms iets té - die de lezer bedwelmde door zijn sensualiteit. Kortom, als Spit de voetjes op de grond houdt en zichzelf voldoende tijd gunt voor een tweede roman, heeft de Nederlandstalige literatuur er een groot talent bij.