Tom Lanoye schrijft het Boekenweekgeschenk 2012

Tom Lanoye gaat het Nederlandse Boekenweekgeschenk 2012 schrijven. De Boekenweek heeft als thema vriendschap in alle verschijningsvormen, onder het motto: Vriendschap en andere ongemakken.

Tom Lanoye (Sint Niklaas, 1958) debuteerde in 1980 met de poëziebundel Maar nog zo goed als nieuw. In 1985 verscheen zijn prozadebuut, het autobiografische Een slagerszoon met een brilletje.

Later volgden onder meer Kartonnen dozen en Het derde huwelijk. Voor zijn laatste roman Sprakeloos (2009), ontving hij zowel de Henriette Roland Holst-prijs als de Gouden Uil Publieksprijs. Ook zijn toneelwerk (Ten Oorlog, Mamma Medea, Fort Europa) scoort hoog op binnen- en buitenlandse podia.

Tom Lanoye is de vierde Belgische auteur die het Nederlandse Boekenweekgeschenk schrijft. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.

Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. In de huidige tijd van Hyves en Facebook draait het ogenschijnlijk vooral om hoevéél vrienden je hebt. Maar gaat het uiteindelijk niet om de waarde ervan? Om die ene vriendschap voor het leven?

Dat klinkt mooi, maar het onderhouden van een levenslange vriendschap kan heel lastig zijn. Sla de literatuur er maar op na. Het ideaalbeeld van een zielsverwantschap die een heel leven duurt vinden we terug in De vriendschap (Connie Palmen) en De eenzaamheid van de priemgetallen (Paolo Giordano).

De realiteit van alledag werkt verwijdering of zelfs verraad in de hand, zoals in De vliegeraar (Khaled Hosseini) en recenter in Tikkop (Adriaan van Dis). Sommige vriendschappen zijn verboden, denk aan Het lelietheater (Lulu Wang) en De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne).

Of ze horen bij specifieke periodes in het leven, bijvoorbeeld de studentenvriendschappen in Bij nader inzien van Voskuil.

Kortom, Vriendschap en andere ongemakken laat het beste en het slechtste in menselijke relaties zien.

De Boekenweek 2012 vindt plaats van woensdag 14 t/m zaterdag 24 maart.

Informatie

Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content