'Dwars' heet de selectie die Tom Lanoye maakte uit het polemische werk van Gerrit Komrij (1944-2012) terwijl Kees van Kooten onder de titel 'Luim' een doorsnede brengt van de volgens hem grappigste teksten van kameleon Komrij.

Het Komrijk

Onder de noemer 'Het Komrijk van' vroeg De Bezige Bij, Komrij's uitgever, aan vier bekende Komrij-liefhebbers om hun hoogst persoonlijke Komrij te bloemlezen en van een kort voorwoord te voorzien. Tom Lanoye en Kees van Kooten zijn de eerste selectieheren die Komrij opnieuw tot leven brengen. 'Dwars' heet Lanoye's anthologie van de volgens hem beste polemische teksten die Komrij de wereld in slingerde. Lanoye kweet zich voorbeeldig van zijn taak en zette Komrij's voornaamste scheldtirades - tegen de generatie van mei '68 bijvoorbeeld - weer in het zonnetje.

Van Kooten zocht het onder de hoofding 'Luim' meer in de aparte cursiefjes die Komrij vaak pleegde. Van Kooten beperkt zich niet tot het bekende 'luimige' werk van Komrij maar dook ook in diens schatkamers en delft hilarische fragmenten op die slechts weinigen al zullen gelezen hebben.

In het najaar verschijnen nog twee andere 'Komrijken' van respectievelijk Bas Heijne en Hanna Bervoets. Essayist Heijne gaat in 'Drift' op zoek naar de volgens hem beste essays die Komrij uit verontwaardiging neerpende, terwijl Bervoets in 'Wild' de luid fulminerende en wild om zich heen slaande Komrij aan het woord zal laten.

Elk 'Komrijk' kost 10 euro en is ook voor 8 euro als e-boek verkrijgbaar.

Frank Hellemans

'Dwars' heet de selectie die Tom Lanoye maakte uit het polemische werk van Gerrit Komrij (1944-2012) terwijl Kees van Kooten onder de titel 'Luim' een doorsnede brengt van de volgens hem grappigste teksten van kameleon Komrij.Het KomrijkOnder de noemer 'Het Komrijk van' vroeg De Bezige Bij, Komrij's uitgever, aan vier bekende Komrij-liefhebbers om hun hoogst persoonlijke Komrij te bloemlezen en van een kort voorwoord te voorzien. Tom Lanoye en Kees van Kooten zijn de eerste selectieheren die Komrij opnieuw tot leven brengen. 'Dwars' heet Lanoye's anthologie van de volgens hem beste polemische teksten die Komrij de wereld in slingerde. Lanoye kweet zich voorbeeldig van zijn taak en zette Komrij's voornaamste scheldtirades - tegen de generatie van mei '68 bijvoorbeeld - weer in het zonnetje.Van Kooten zocht het onder de hoofding 'Luim' meer in de aparte cursiefjes die Komrij vaak pleegde. Van Kooten beperkt zich niet tot het bekende 'luimige' werk van Komrij maar dook ook in diens schatkamers en delft hilarische fragmenten op die slechts weinigen al zullen gelezen hebben.In het najaar verschijnen nog twee andere 'Komrijken' van respectievelijk Bas Heijne en Hanna Bervoets. Essayist Heijne gaat in 'Drift' op zoek naar de volgens hem beste essays die Komrij uit verontwaardiging neerpende, terwijl Bervoets in 'Wild' de luid fulminerende en wild om zich heen slaande Komrij aan het woord zal laten.Elk 'Komrijk' kost 10 euro en is ook voor 8 euro als e-boek verkrijgbaar.Frank Hellemans