Twee jaar geleden provoceerde Thilo Sarrazin Duitsland met zijn boek 'Deutschland schafft sich ab'. Nu zorgt de sociaaldemocraat weer voor krantenkoppen met het lijvige pamflet 'Europa braucht den Euro nicht' dat vanaf vandaag in de Duitse boekhandel ligt.

Thilo Sarrazin kan weer op veel media-aandacht rekenen. De auteur, sociaaldemocraat, ex-senator van Financiën in Berlijn en voormalig lid van de raad van bestuur van de Deutsche Bundesbank, zet bij links en liberaal-verlicht Duitsland kwaad bloed omdat hij in zijn nieuwe boek een verband legt tussen de holocaust en de eurocrisis. De partijen die voorstander van de invoering van eurobonds zijn, verwijt Sarrazin dat ze gedreven worden door de wel heel Duitse reflex 'volgens welke de straf voor holocaust en wereldoorlog pas definitief voorbij is, als we al onze belangen, ook ons geld, in Europese handen hebben gelegd.'

Reinhold Robbe, net als Sarrazin een SPD'er en voorzitter van de 'Deutsch-Israelische Gesellschaft', reageerde verbijsterd op dit citaat, dat al circuleerde voor het controversiële boek in de handel was. 'Sarrazins these is zo zwakzinnig dat het zelfs niet de moeite loont erover te discussiëren,' aldus Robbe. Jürgen Trittin, fractievoorzitter van de groenen, vindt de stellingen van Sarrazin onverdraaglijk en verbaast zich erover dat Sarrazin als representant van zulke meningen nog altijd als SPD-lid wordt getolereerd.

Thilo Sarrazin is inderdaad een luis in de pels van de SPD. Toen twee jaar geleden 'Deutschland schafft sich ab' verscheen, bekritiseerde uitgerekend de christendemocratische Bondskanselier Angela Merkel dit boek als antiproductief. Sarrazins boek had inderdaad racistische trekjes en bracht zowel Duitse Joden als moslims in rage. De in het nauw gedreven SPD-leiding besloot toen om Sarrazin uit de partij te zetten, maar kwam later op die beslissing terug, wat de partij veel gezichtsverlies kostte.

Hetzelfde scenario doet zich nu weer voor, iets wat de SPD, die uit een electoraal dal komt, op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2013 kan missen als de pest. Want nu is het de christendemocratische minister van Financiën Wolfgang Schäuble die van de eurostelling van de sociaaldemocraat Sarrazin brandhout maakt: 'Ofwel vertelt en schrijft hij uit overtuiging ten hemel schreiende onzin, ofwel doet hij het uit verachtelijke berekening.'

Zondagavond discussieerde de 67-jarige Thilo Sarrazin in een populaire tv-show op de ARD met de mogelijke sociaaldemocratische kandidaat voor het kanselierschap Peer Steinbrück. Steinbrück, die Sarrazin wegens de omstreden holocaustpassage 'Geschichtsvergessenheit', verweet, waarschuwde ervoor dat de opgave van de euro de hele Europese samenleving kan destabiliseren, een mening die op de schrijver van 'Deutschland braucht den Euro nicht' helemaal afketste.

Piet de Moor

Thilo Sarrazin, ,Deutschland braucht den Euro nicht', Deutsche Verlagsanstalt, 2012, 461 blz., ISBN 10: 3421045623, 22,99 euro.

Twee jaar geleden provoceerde Thilo Sarrazin Duitsland met zijn boek 'Deutschland schafft sich ab'. Nu zorgt de sociaaldemocraat weer voor krantenkoppen met het lijvige pamflet 'Europa braucht den Euro nicht' dat vanaf vandaag in de Duitse boekhandel ligt.Thilo Sarrazin kan weer op veel media-aandacht rekenen. De auteur, sociaaldemocraat, ex-senator van Financiën in Berlijn en voormalig lid van de raad van bestuur van de Deutsche Bundesbank, zet bij links en liberaal-verlicht Duitsland kwaad bloed omdat hij in zijn nieuwe boek een verband legt tussen de holocaust en de eurocrisis. De partijen die voorstander van de invoering van eurobonds zijn, verwijt Sarrazin dat ze gedreven worden door de wel heel Duitse reflex 'volgens welke de straf voor holocaust en wereldoorlog pas definitief voorbij is, als we al onze belangen, ook ons geld, in Europese handen hebben gelegd.'Reinhold Robbe, net als Sarrazin een SPD'er en voorzitter van de 'Deutsch-Israelische Gesellschaft', reageerde verbijsterd op dit citaat, dat al circuleerde voor het controversiële boek in de handel was. 'Sarrazins these is zo zwakzinnig dat het zelfs niet de moeite loont erover te discussiëren,' aldus Robbe. Jürgen Trittin, fractievoorzitter van de groenen, vindt de stellingen van Sarrazin onverdraaglijk en verbaast zich erover dat Sarrazin als representant van zulke meningen nog altijd als SPD-lid wordt getolereerd.Thilo Sarrazin is inderdaad een luis in de pels van de SPD. Toen twee jaar geleden 'Deutschland schafft sich ab' verscheen, bekritiseerde uitgerekend de christendemocratische Bondskanselier Angela Merkel dit boek als antiproductief. Sarrazins boek had inderdaad racistische trekjes en bracht zowel Duitse Joden als moslims in rage. De in het nauw gedreven SPD-leiding besloot toen om Sarrazin uit de partij te zetten, maar kwam later op die beslissing terug, wat de partij veel gezichtsverlies kostte.Hetzelfde scenario doet zich nu weer voor, iets wat de SPD, die uit een electoraal dal komt, op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2013 kan missen als de pest. Want nu is het de christendemocratische minister van Financiën Wolfgang Schäuble die van de eurostelling van de sociaaldemocraat Sarrazin brandhout maakt: 'Ofwel vertelt en schrijft hij uit overtuiging ten hemel schreiende onzin, ofwel doet hij het uit verachtelijke berekening.'Zondagavond discussieerde de 67-jarige Thilo Sarrazin in een populaire tv-show op de ARD met de mogelijke sociaaldemocratische kandidaat voor het kanselierschap Peer Steinbrück. Steinbrück, die Sarrazin wegens de omstreden holocaustpassage 'Geschichtsvergessenheit', verweet, waarschuwde ervoor dat de opgave van de euro de hele Europese samenleving kan destabiliseren, een mening die op de schrijver van 'Deutschland braucht den Euro nicht' helemaal afketste.Piet de Moor