Theatermaker-jeugdauteur Michael De Cock wint zijn eerste Boekenleeuw

29/03/15 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:50

Michael De Cock kreeg de Boekenleeuw vooor 'Veldslag om een hart' terwijl illustratrice Ingrid Godon voor de tweede keer de Boekenpauw ontving, deze keer voor de tekeningen bij 'Ik denk'.

Theatermaker-jeugdauteur Michael De Cock wint zijn eerste Boekenleeuw

Theatermaker Michael De Cock is ook een jeugdauteur met een uitstekende reputatie. © Indra Van Gisbergen

Wat een veertiendaagse, zal Michael De Cock waarschijnlijk gedacht hebben. Amper raakte bekend dat hij in de running was voor een prestigieuze Duitse Jeugdliteratuurprijs, of daar kwam ook zijn overstap van het Mechelse Arsenaal naar de Brusselse KVS in 2016 al in het nieuws. Als klap op de vuurpijl kreeg hij gisteren in het Antwerpse Steen ook nog eens de Boekenleeuw, de prijs voor beste jeugdboek van het afgelopen jaar en goed voor 10.000 euro, uitgereikt voor 'Veldslag om een hart'.

Antieke verhaaladaptaties

'Veldslag om een hart' (Davidsfonds/Infodok) borduurt voort op het Helena-verhaal van Homerus' 'Ilias'. Maar in plaats van te focussen op het oorlogsspektakel en de twisten die in de antieke versie op het liefdesverhaal volgen, zoomt De Cock voor het volle pond in op de liefdesstory waarbij de mama van Helena via een brief aan de dochter uitgebreid aan het woord komt. De Cock heeft een boontje voor antieke, historische verhalen - hij wist ook al de tocht van Hannibal over de Alpen tot een boeiend jeugdverhaal om te toveren bijvoorbeeld - en is dus met deze antieke verhaaladaptatie zeker niet aan zijn proefstuk toe.

Hoogtepunt van Jeugdboekenweek

Ook Ingrid Godon is een illustratrice met heel wat pijlen op haar boog. Zij won in het verleden al eens een Boekenpauw voor best geïllustreerde kinderboek. Zij doet dit kunstje dus nu over met haar tekeningen bij 'Ik denk' (Lannoo). 'Ik denk' is het vervolg op 'Ik wou'. De bekende Nederlandse dierenverteller Toon Tellegen leverde de poëtische, lichtjes ontregelende tekst aan en Godon tekende de portretten.

De uitreiking van de Boekenleeuw en Boekenpauw is traditioneel het hoogtepunt van de Jeugdboekenweek die dit weekend feestelijk wordt afgesloten.

Frank Hellemans

Onze partners