Theatermaker Arne Sierens debuteert als jeugdauteur

Artistieke duizendpoot Arne Sierens debuteert deze week met ‘Scoop’.

‘Scoop’ vertelt het verhaal van Obi, een elfjarig kereltje dat ervan droomt om een beroemd fotograaf te worden. De lezer volgt zijn avonturen op zoek naar zijn eerste ‘scoop’, hét beeld dat hem groot zal maken.

Naast jeugdauteur is Sierens thuis in talrijke andere artistieke disciplines. Zo is hij een veelbekroond theatermaker, regisseur en auteur. Tot zijn bekende stukken behoren: ‘De broers Geboers’, ‘Allemaal indiaan’, ‘Maria eeuwigdurende bijstand’ en ‘Altijd prijs’. Bovendien werkte hij als coscenarist mee aan de film ‘Dagen zonder lief’ van Felix van Groeningen. Op 14 oktober gaat zijn nieuwe productie ‘De pijnders’ in première, een stuk door Compagnie Cecilia.

Sinds jaar en dag is Guido Vrolix zijn vaste scenograaf. Vrolix verzorgt de decors voor Sierens’ theaterproducties maar is daarnaast ook beeldend kunstenaar, maker van strips, animatie, video’s, schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en installaties. Vrolix maakte nu ook de illustraties voor ‘Scoop’.

(Bron: Persbericht)

Nibelungenlied opnieuw vertaald

Het middeleeuwse heldenverhaal ‘Nibelungenlied’ verschijnt volgende maand in een nieuwe Nederlandstalige vertaling.

Deze vertaling is gebaseerd op één van de drie middeleeuwse handschriften die op de Unesco-lijst van werelderfgoeddocumenten staan. Vertaler Jaap van Vredendaal maakte gebruik van het handschrift B uit het midden van de 13e eeuw. Volgens uitgeverij Boom is dit handschrift het meest authentiek. Dit in het Middelhoogduits geschreven lied was een inspiratiebron voor vele andere artiesten, waaronder componist Richard Wagner. Hij gebruikte het lied in zijn opera ‘Ring des Nibelungen’. Ook J.R.R. Tolkien zocht inspiratie bij het Nibelungenlied voor ‘In de Ban van de Ring’.

De nieuwe vertaling van het Nibelungenlied verschijnt bij uitgeverij Boom. (Bron: Belga)

Uitgeverij Witsand kiest nieuwe distributeur
Vlaamse Uitgeverij Witsand ruilt distributeur Libridis in voor Agora, een kleinere speler op de Vlaamse distributiemarkt.

De overstap van Witsand, aldus Boekblad, past binnen de nieuwe strategie van Agora. Sinds uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts mede-eigenaar werd van Agora, streeft de Agora naar verdere schaalvergroting. Andere uitgeverijen onder haarvleugels zijn: Borgerhoff & Lamberigts, Fontaine, Rebo, Veltman, Good Cook Publishing, Tempus, Welzo en de Walburg Pers. Daarnaast verdeelt Agora boeken voor het Rode Kruis, de Nationale Plantentuin en het K.V.L.V.

Dirk Demuynck, uitgever van Witsand, ziet in Agora ‘een partij met power’. ‘Sinds de samenwerking met Borgerhoff & Lamberigts staat Agora sterk in de Vlaamse markt, zowel op het gebied van distributie als marketing’, aldus Demuynck in Boekblad. Daarmee verlaat Witsand haar vorige distributeur Libridis. Demunyck motiveert deze keuze door te verwijzen naar het serviceniveau. ‘De focus is bij Libridis verschoven van de uitgever naar de boekhandel, zo hebben we ervaren. Dat past niet bij ons streven dieper door te dringen tot de boekhandel. Agora is als kleinere speler wendbaarder. En doordat ze samenwerkt met CB blijft ook de Nederlandse markt voor ons bereikbaar.’ Uitgeverij Witsand begon als uitgeverij met de focus op non-fictie. Thema’s als psychologie, levenskunst, opvoeding, geschiedenis en muziek behoorden tot het repertorium. Demuynck plant nu om het fictiegedeelte verder uit te bouwen.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content