Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid Roemer wint P.C.Hooft-prijs

Astrid Roemer © Nos.nl

De 68-jarige Astrid Roemer zal op 19 mei 2016 de prestigieuze P.C.Hooftprijs ontvangen voor haar veelkantige oeuvre, zo raakte vandaag bekend.

De Surinaams-Nederlandse auteur Astrid Roemer kreeg vandaag de P.C.Hooft-prijs toebedeeld voor haar verhalend werk maar Roemer is al van bij haar debuut begin jaren 1970 in alle mogelijke literaire genres actief: van poëzie en toneel tot columns en romans dus.

Het bekendst werd deze in Suriname geboren Nederlandse schrijfster met de romantrilogie ‘Gewaagd leven’ (1996), ‘Lijken op liefde’ (1997) en ‘Was getekend’ (1999), die in 2001 in één band verscheen als ‘Roemers drieling’. Toen het nieuws van haar uitverkiezing bekend geraakte, maakte uitgevershuis WPG al onmiddellijk bekend dat deze trilogie nog deze maand wordt herdrukt, samen met haar geretoucheerd prozadebuut ‘Nergens ergens’ (1983), dat oorspronkelijk ‘Neem mij terug Suriname’ (1974) heette.

Surinaams en feministisch

Roemer kwam diverse keren in het nieuws omdat ze geen blad voor de mond nam over haar Surinaamse roots maar ook over haar vrouwelijke identiteit. Vandaar dat de jury expliciet Roemers engagement prees dat zich uitte in “scherpe en relevante interventies in het publieke debat”. Ook ‘De gekte van een vrouw’ (1982), haar meest succesvolle prozawerk waarin ze haar eigen Surninaams-feministische levensverhaal opvoert, krijgt een herdruk.

De P.C.Hooft-prijs is de financieel zwaarste, niet-commerciële literatuurprijs in Nederland – goed voor 60.000 euro – en uitsluitend bestemd voor Nederlandse auteurs. Vorig jaar was de dichteres Anneke Brassinga aan het feest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content