De roman 'The Circle' verschijnt (in het Engels) pas volgende week dinsdag, maar ligt al sinds vorige maand onder vuur, toen Kate Losse op basis van de korte inhoud van 'The Circle' op Amazon het verhaal van haar carrière aan de top van Facebook meende te herkennen. Dat werd in 2012 gepubliceerd als 'The Boy Kings'.

Nadat in The New York Times een voorpublicatie uit 'The Circle' verscheen, maakte Losse haar claim concreter door op haar blog stukken uit de intro van haar memoires te confronteren met flarden uit het eerste hoofdstuk van Eggers' jongste werk. En er moet gezegd dat er een vermoeden van gelijkenis is.

Toevallige gelijkenissen?

In 'The Circle' volgt Eggers protagoniste Mae Holland, die van de universiteit wordt geplukt om te werken voor de afdeling Customer Experience bij de internetgigant The Circle. Rond haar ervaringen op de hippe, competitieve werkvloer van een bedrijf dat lijkt op een mengeling van Facebook en Google, weeft Eggers een satire over sociale media en de macht van de dotcombedrijven.

Voor sommige anekdotes en interne info zou Eggers - bekend van 'Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit', 'Wat is de wat' en vorig jaar nog 'Een hologram voor de koning' - leentjebuur gespeeld hebben bij Losse, die zelf een van de eerste personeelsleden was van de dienst Customer Support van Facebook. Zo lijkt Jared, de baas van Mae, volgens Losse sterk op haar toenmalige baas Jake, en zou de weergave van hoe men bijvoorbeeld met paswoorden omgaat of nieuwe tools voor het medium bedenkt, gelijklopend zijn.

Late reactie

Losse's beschuldiging van plagiaat aan het adres van Eggers is niet min. Ondanks aandringen van journalisten van diverse media bleef het desondanks bij Eggers lang stil. Deze week besloot hij dan toch te reageren. Via zijn eigen uitgeverij McSweeney's liet Eggers aan de volhardende mediablog Gawker.com weten: "Ik wil duidelijk maken dat ik het boek nooit heb gelezen en ik er voor vandaag nog nooit van gehoord had."

Sterker nog, Eggers beweert zelfs helemaal geen boeken gelezen te hebben over internetbedrijven of over de ervaringen van hun (ex-)werknemers. Verder schrijft hij dat hij vermoedt dat Kate Losse zijn boek nog niet heeft gelezen - iets wat Losse zelf toegeeft - maar als ze dat wel zal doen, dat "ze dan zal begrijpen dat ik haar boek niet gelezen heb en er zeker niets uit gepikt heb."

De kans dat Eggers ooit formeel van plagiaat zal beschuldigd worden, is volgens verschillende bronnen klein. Daarvoor zouden de gelijkenissen te toevallig en zelfs te ver gezocht zijn.

Jeroen Bert

De roman 'The Circle' verschijnt (in het Engels) pas volgende week dinsdag, maar ligt al sinds vorige maand onder vuur, toen Kate Losse op basis van de korte inhoud van 'The Circle' op Amazon het verhaal van haar carrière aan de top van Facebook meende te herkennen. Dat werd in 2012 gepubliceerd als 'The Boy Kings'.Nadat in The New York Times een voorpublicatie uit 'The Circle' verscheen, maakte Losse haar claim concreter door op haar blog stukken uit de intro van haar memoires te confronteren met flarden uit het eerste hoofdstuk van Eggers' jongste werk. En er moet gezegd dat er een vermoeden van gelijkenis is. Toevallige gelijkenissen?In 'The Circle' volgt Eggers protagoniste Mae Holland, die van de universiteit wordt geplukt om te werken voor de afdeling Customer Experience bij de internetgigant The Circle. Rond haar ervaringen op de hippe, competitieve werkvloer van een bedrijf dat lijkt op een mengeling van Facebook en Google, weeft Eggers een satire over sociale media en de macht van de dotcombedrijven. Voor sommige anekdotes en interne info zou Eggers - bekend van 'Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit', 'Wat is de wat' en vorig jaar nog 'Een hologram voor de koning' - leentjebuur gespeeld hebben bij Losse, die zelf een van de eerste personeelsleden was van de dienst Customer Support van Facebook. Zo lijkt Jared, de baas van Mae, volgens Losse sterk op haar toenmalige baas Jake, en zou de weergave van hoe men bijvoorbeeld met paswoorden omgaat of nieuwe tools voor het medium bedenkt, gelijklopend zijn. Late reactieLosse's beschuldiging van plagiaat aan het adres van Eggers is niet min. Ondanks aandringen van journalisten van diverse media bleef het desondanks bij Eggers lang stil. Deze week besloot hij dan toch te reageren. Via zijn eigen uitgeverij McSweeney's liet Eggers aan de volhardende mediablog Gawker.com weten: "Ik wil duidelijk maken dat ik het boek nooit heb gelezen en ik er voor vandaag nog nooit van gehoord had."Sterker nog, Eggers beweert zelfs helemaal geen boeken gelezen te hebben over internetbedrijven of over de ervaringen van hun (ex-)werknemers. Verder schrijft hij dat hij vermoedt dat Kate Losse zijn boek nog niet heeft gelezen - iets wat Losse zelf toegeeft - maar als ze dat wel zal doen, dat "ze dan zal begrijpen dat ik haar boek niet gelezen heb en er zeker niets uit gepikt heb."De kans dat Eggers ooit formeel van plagiaat zal beschuldigd worden, is volgens verschillende bronnen klein. Daarvoor zouden de gelijkenissen te toevallig en zelfs te ver gezocht zijn.Jeroen Bert