Elk jaar worden kandidaten voorgedragen door de respectievelijke literaire academies voor de Nobelprijs Literatuur. Het Nobelprijscomité maakt sinds enige tijd na 50 jaar bekend hoe de uitverkiezing telkens concreet in haar werk ging. In 1965 was Stijn Streuvels de Vlaamse kandidaat, zo blijkt nu een halve eeuw later, op een longlist van 89 genomineerden.

Maurice Maeterlinck Belgische winnaar

Tot vandaag is Maurice Maeterlinck de enige Belgische schrijver die de Nobelprijs Literatuur won, in 1911 was dat. Maeterlinck was een van de laatste vertegenwoordigers van de zogenaamde Belgische literatuur: schrijvers die in Vlaanderen geboren in het Frans publiceerden.

Sinds kort maakt het Nobelprijscomité elk jaar de nominaties bekend van 50 jaar geleden. Zo bleek nu dat in 1965 Simon Vestdijk langs Nederlandse kant, en Stijn Streuvels langs Vlaamse kant werden voorgedragen. Uiteindelijk ging de prijs dat jaar naar de relatief onbekende Rus Michail Sjologov. En te bedenken dat naast Streuvels en Vestdijk ook literaire kanonnen als W.H. Auden, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov, Marguerite Yourcenar, Ezra Pound, William Somerset Maugham en Heinrich Böll op die longlijst prijkten en niet de oppergaai scoorden.

Nooteboom en Nolens

Scoort Cees Nooteboom als eerste Nederlandse schrijver ooit dit jaar eindelijk de Nobelprijs Literatuur?, Belga
Scoort Cees Nooteboom als eerste Nederlandse schrijver ooit dit jaar eindelijk de Nobelprijs Literatuur? © Belga

De laatste jaren worden steevast Cees Nooteboom via de Nederlandse academie en Leonard Nolens door de Vlaamse academie voorgedragen. Vroeger waren dat Hugo Claus en Harry Mulisch. Ook Louis Paul Boon zou ooit dicht bij de overwinning zijn geweest maar uitgerekend in het jaar dat hij bij de laatste paar uitverkorenen was, stierf hij.

Nog nooit hebben een Nederlandse of Vlaamse auteur de hoogste literaire onderscheiding kunnen wegkapen. Misschien lukt het dit jaar wel voor Cees Nooteboom?

Elk jaar worden kandidaten voorgedragen door de respectievelijke literaire academies voor de Nobelprijs Literatuur. Het Nobelprijscomité maakt sinds enige tijd na 50 jaar bekend hoe de uitverkiezing telkens concreet in haar werk ging. In 1965 was Stijn Streuvels de Vlaamse kandidaat, zo blijkt nu een halve eeuw later, op een longlist van 89 genomineerden.Maurice Maeterlinck Belgische winnaar Tot vandaag is Maurice Maeterlinck de enige Belgische schrijver die de Nobelprijs Literatuur won, in 1911 was dat. Maeterlinck was een van de laatste vertegenwoordigers van de zogenaamde Belgische literatuur: schrijvers die in Vlaanderen geboren in het Frans publiceerden.Sinds kort maakt het Nobelprijscomité elk jaar de nominaties bekend van 50 jaar geleden. Zo bleek nu dat in 1965 Simon Vestdijk langs Nederlandse kant, en Stijn Streuvels langs Vlaamse kant werden voorgedragen. Uiteindelijk ging de prijs dat jaar naar de relatief onbekende Rus Michail Sjologov. En te bedenken dat naast Streuvels en Vestdijk ook literaire kanonnen als W.H. Auden, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov, Marguerite Yourcenar, Ezra Pound, William Somerset Maugham en Heinrich Böll op die longlijst prijkten en niet de oppergaai scoorden.Nooteboom en NolensDe laatste jaren worden steevast Cees Nooteboom via de Nederlandse academie en Leonard Nolens door de Vlaamse academie voorgedragen. Vroeger waren dat Hugo Claus en Harry Mulisch. Ook Louis Paul Boon zou ooit dicht bij de overwinning zijn geweest maar uitgerekend in het jaar dat hij bij de laatste paar uitverkorenen was, stierf hij.Nog nooit hebben een Nederlandse of Vlaamse auteur de hoogste literaire onderscheiding kunnen wegkapen. Misschien lukt het dit jaar wel voor Cees Nooteboom?