Stephen Kings kloeke Kennedy-roman voor een prikje

© Lezersvoordeel

Deze week is het precies 50 jaar geleden dat John F. Kennedy in Dallas werd vermoord. Met een flinke voordeelbon biedt Knack Stephen Kings magistrale roman ’22/11/1963′ tegen een spotprijs aan.

Op 22 november 1963, de dag dat John F. Kennedy vermoord werd, was Stephen King 16 jaar. Pas in 2011 schreef hij een van zijn beste boeken, ’22/11/1963′. Een roman rond de moord op de Amerikaanse president. Hij speelde al in 1972 met de idee van het boek. Maar er waren twee redenen om zo lang te wachten, aldus King. De research zou te veel werk vragen van een man die nog voltijds les gaf. Daarbij kwam dat de wonde, zeven jaar na de aanslag, nog te vers was.

Onvoorspelbaar

King staat bekend als de schrijver van horrorverhalen. Ten onrechte. Eigenlijk is hij iemand die het experiment helemaal niet schuwt. Een onvoorspelbaar auteur die alle genres aankan: drama, science fiction, thrillers, romantiek… Wellicht de meest verfilmde schrijver van zijn generatie die bovendien meer dan 350 miljoen boeken heeft verkocht. Een cijfer van een paar jaar geleden dat intussen wellicht al fel achterhaald is.

Tijdtunnel

Het meest ongeloofwaardige geloofwaardig maken is het meesterschap van Stephen King. En dat doet hij in ’22/11/1963′ op een schitterende manier. Hij stuurt leraar Jake Epping via een tijdtunnel terug naar het verleden, naar het jaar 1958. De tocht gebeurt op vraag van Al Templeton, een vriend die een goedkope hamburgertent uitbaat waar de hamburgers niet duurder zijn dan vijftig jaar geleden. Al is terminaal ziek en heeft een laatste wens. Hij legt zijn vriend uit dat hij de wereld kan veranderen door de moord op Kennedy te voorkomen. En daarmee ook zijn broer Bobby te redden, en Martin Luther King. Wellicht komt er ook geen Vietnamoorlog, zijn er geen rassenrellen. Kortom misschien kunnen miljoenen levens gered worden. Het enige wat Jake moet doen is beletten dat Lee Harvey Oswald de president vermoordt. Jake aanvaardt de opdracht, ook om persoonlijke redenen, en belandt via de tijdtunnel in 1958. Hij heeft vijf jaar om zijn taak te volbrengen.

Buurman Lee Harvey Oswald

Zo komt Jake in een wereld waar het permanent naar nicotine ruikt, rock-‘n-roll de muziek bij uitstek is, het eten beter smaakt, de mensen vriendelijk zijn, de auto’s prachtig. Jake kiest een nieuwe naam, verdient zijn boterham als leraar, wint nu en dan bij het gokken. Dat laatste is niet zo moeilijk als je de toekomst kent. Jake wordt ook verliefd, op een medewerkster van de bibliotheek. Intussen tracht hij Lee Harvey Oswald op het spoor te komen. Hij wordt zijn buurman. Van Al Templeton heeft Jake al heel vroeg meekregen dat het zo goed als zeker is dat Oswald alleen heeft gehandeld. Dat van een samenzwering geen sprake was. Gewoon toeval dat een eenzaat die beroemd wou worden zich op de ‘goede’ plaats in Dallas bevond. Toeval dus. Een mening die ook Stephen King blijkt te hebben. Overigens lijkt het portret dat King van Oswald en zijn familie tekent bijzonder overtuigend. Net als het tijdsbeeld dat hij tot in de kleinste details schetst. Hier is een meester aan het werk die zich stevig heeft gedocumenteerd en blijkbaar heel wat herinneringen heeft aan zijn eigen tienerperiode.

Onthullingen

Hoe zou de wereld eruit gezien hebben mocht Kennedy niet vermoord zijn? Pas op het einde van ’22/11/1963′ laat King heel voorzichtig wat vermoeden. In die zin is zijn verhaal geen pure ‘what if’-roman zoals we die kennen van zeg maar Robert Harris, Philip Roth, Philip K. Dick, Michael Chabon… Verwacht ook geen onthullingen, ze zijn er niet. Wat er wel is: een turf (864 blz.) van een nostalgische roman, een mooi liefdesverhaal, een diepe duik in het recente verleden, boeiende personages, hier en daar wat humor. En nee, geen horror.

Met de voordeelbon van Knack kost Stephen Kings’ ’22/11/63′ bij Standaard Boekhandel 9,95 euro in plaats van 24,95 euro. De actie is geldig zolang de voorraad strekt tot 21 december 2013.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content