Naar oude gewoonte viel de bekendmaking van de prijs tijdens de uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur, dat een live-verbinding met de zaal onderhield. Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam, zat de jury voor. Volgens hem levert Stefan Hertmans met dit boek "zijn late meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft".

"Het is een oorlogsroman, een familiekroniek en een hartverscheurend liefdesverhaal. Maar ook een literair spiegelpaleis waar feit en fictie, realisme en surrealisme, beeld en verbeelding verstoppertje spelen met de lezer.''

In Oorlog en terpentijn schetst Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 17-jarige militair in WO I terechtkomt. Het boek is gebaseerd op dagboeken van de grootvader.

De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hertmans haalde het van de andere finalisten, Tom Lanoye ("Gelukkige slaven") en de Nederlandse auteurs Wessel te Gussinko ("Zeer helder licht"), Guus Kuijer ("De bijbel voor ongelovigen (deel 2)"), K. Schippers ("Voor jou") en Frank Westerman ("Stikvallei").

'Getuige'

"Ik bedank vooral mijn vrouw voor al het geduld dat ze zo lang heeft geoefend", zei Hertmans in zijn dankwoord. "Ik dank ook mijn vader die voor mij de laatste getuige van een verdwijnende wereld was en die ontzettend veel over het voorbije Vlaanderen heeft bovengehaald."

De AKO-Literatuurprijs is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur. Hertmans krijgt 50.000 euro en een beeld van Eugène Peters. Vorig jaar ging de prijs naar Joke van Leeuwen voor haar boek "Feest van het begin".

Lees hier een interview dat Hertmans bij het verschijnen van het boek gaf.

(Belga/RR)

Naar oude gewoonte viel de bekendmaking van de prijs tijdens de uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur, dat een live-verbinding met de zaal onderhield. Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam, zat de jury voor. Volgens hem levert Stefan Hertmans met dit boek "zijn late meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft"."Het is een oorlogsroman, een familiekroniek en een hartverscheurend liefdesverhaal. Maar ook een literair spiegelpaleis waar feit en fictie, realisme en surrealisme, beeld en verbeelding verstoppertje spelen met de lezer.'' In Oorlog en terpentijn schetst Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 17-jarige militair in WO I terechtkomt. Het boek is gebaseerd op dagboeken van de grootvader.De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hertmans haalde het van de andere finalisten, Tom Lanoye ("Gelukkige slaven") en de Nederlandse auteurs Wessel te Gussinko ("Zeer helder licht"), Guus Kuijer ("De bijbel voor ongelovigen (deel 2)"), K. Schippers ("Voor jou") en Frank Westerman ("Stikvallei")."Ik bedank vooral mijn vrouw voor al het geduld dat ze zo lang heeft geoefend", zei Hertmans in zijn dankwoord. "Ik dank ook mijn vader die voor mij de laatste getuige van een verdwijnende wereld was en die ontzettend veel over het voorbije Vlaanderen heeft bovengehaald."De AKO-Literatuurprijs is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur. Hertmans krijgt 50.000 euro en een beeld van Eugène Peters. Vorig jaar ging de prijs naar Joke van Leeuwen voor haar boek "Feest van het begin".Lees hier een interview dat Hertmans bij het verschijnen van het boek gaf.(Belga/RR)