De Man Booker International Prize is een jaarlijkse bekroning voor het beste Engelstalige boek, of boek dat vertaald is naar het Engels en in het Verenigd Koninkrijk werd uitgegeven. De winnaar krijgt 50.000 Britse pond (ongeveer 57.000 euro). Het bedrag moet wel eerlijk verdeeld worden tussen schrijver en vertaler.

GF
© GF

Hertmans schreef "Oorlog en terpentijn" in 2013. Het werk werd vertaald door David McKay en verscheen in het Engels in 2016. De 65-jarige Hertmans vertelt in deze oorlogsroman het verhaal van zijn grootvader op basis van schriftjes die hij van zijn grootvader kreeg maar jarenlang niet durfde te gebruiken.

De schrijver werd al meermaals bekroond voor dit werk. Zo won hij in 2014 de AKO Literatuurprijs en werd het in 2015 door de luisteraars van Radio 1 en de lezers van Knack verkozen tot het beste Nederlandstalige boek van de voorbije 25 jaar.

Het is de eerste keer dat een Belgische auteur het schopt tot de longlist van de Man Booker International Prize, die pas sinds 2015 is opengesteld voor auteurs die geboren zijn buiten het Gemenebest.

Lees het interview dat Knack had met Stefan Hermans over Oorlog en Terpentijn

Naast Hertmans haalden ook Mathias Enard ("Compass"), Wioletta Greg ("Swallowing Mercury"), David Grossman ("A Horse Walks Into a Bar"), Roy Jacobsen ("The Unseen), Ismail Kadare ("The Traitor's Niche"), Jon Kalman Stefansson ("Fish Have No Feet"), Yan Lianke ("The Explosion Chronicles"), Alain Mabanckou "Black Moses"), Clemens Meyer ("Bricks and Mortar"), Dorthe Nors ("Mirror, Shoulder, Signal"), Amos Oz ("Judas") en Samanta Schweblin ("Fever Dream") de longlist.

De shortlist van zes boeken wordt op 20 april bekendgemaakt. Wie het tot de beste zes schopt, krijgt daarvoor al 1.000 pond. De uiteindelijke winnaar wordt op 14 juni in London bekendgemaakt.

De Man Booker International Prize is een jaarlijkse bekroning voor het beste Engelstalige boek, of boek dat vertaald is naar het Engels en in het Verenigd Koninkrijk werd uitgegeven. De winnaar krijgt 50.000 Britse pond (ongeveer 57.000 euro). Het bedrag moet wel eerlijk verdeeld worden tussen schrijver en vertaler. Hertmans schreef "Oorlog en terpentijn" in 2013. Het werk werd vertaald door David McKay en verscheen in het Engels in 2016. De 65-jarige Hertmans vertelt in deze oorlogsroman het verhaal van zijn grootvader op basis van schriftjes die hij van zijn grootvader kreeg maar jarenlang niet durfde te gebruiken. De schrijver werd al meermaals bekroond voor dit werk. Zo won hij in 2014 de AKO Literatuurprijs en werd het in 2015 door de luisteraars van Radio 1 en de lezers van Knack verkozen tot het beste Nederlandstalige boek van de voorbije 25 jaar. Het is de eerste keer dat een Belgische auteur het schopt tot de longlist van de Man Booker International Prize, die pas sinds 2015 is opengesteld voor auteurs die geboren zijn buiten het Gemenebest. Naast Hertmans haalden ook Mathias Enard ("Compass"), Wioletta Greg ("Swallowing Mercury"), David Grossman ("A Horse Walks Into a Bar"), Roy Jacobsen ("The Unseen), Ismail Kadare ("The Traitor's Niche"), Jon Kalman Stefansson ("Fish Have No Feet"), Yan Lianke ("The Explosion Chronicles"), Alain Mabanckou "Black Moses"), Clemens Meyer ("Bricks and Mortar"), Dorthe Nors ("Mirror, Shoulder, Signal"), Amos Oz ("Judas") en Samanta Schweblin ("Fever Dream") de longlist. De shortlist van zes boeken wordt op 20 april bekendgemaakt. Wie het tot de beste zes schopt, krijgt daarvoor al 1.000 pond. De uiteindelijke winnaar wordt op 14 juni in London bekendgemaakt.