Jeroen Theunissen ('De omwegen') is de grote verrassing van deze laatste zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs. Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') en Tom Lanoye ('Gelukkige slaven') zijn de usual suspects. Aan Nederlandse kant werden Marente de Moor ('Roundhay, tuinscène'), Ilja Leonard Pfeijffer ('La Superba') en de in Vlaanderen onbekende Robbert Welagen ('Het verdwijnen van Robbert') geselecteerd.

Vlamingen (bijna) boven

Boekensite-medewerker Maarten Dessing rekende het op zijn blog uit: 'Slechts één keer waren er meer Libris-genomineerden Vlaams: in 2010 - toen met Tom Lanoye, Peter Terrin, Walter Van den Broeck en winnaar Bernard Dewulf. Meestal zijn het er een of twee - en vier keer nul. In totaal is 22,2 % van de genomineerden Vlaams.' Maar nu dus de helft.

De jury zelf - met literatuurprof Hugo Brems als enige Vlaamse jurylid - had het over een andere trend, die van de 'non-fictieroman', een genre dat trouwens al langer opgeld maakt.

Derde hond?

Pfeiffer is nu al genomineerd voor de drie grote prijzen en kan nog altijd de Gouden Boekenuil én de Libris winnen maar Hertmans kan daar binnenkort ook prat op gaan: het is bijna een zekerheid dat hij in september eveneens bij de laatste zes kanshebbers op de AKO Literatuurprijs zal zijn. Lanoye werd al talloze keren geshortlist voor een grote prijs maar behaalde nog nooit de oppergaai. Benieuwd of het nu weer in de laatste lijn misloopt.

Het zal alleszins moeilijk opboksen worden tegen Stefan Hertmans' weergaloze 'Oorlog en terpentijn' dat na Vlaanderen nu ook Nederland aan het veroveren is. Op 13 mei weten we of de spreekwoordelijke derde hond - Pfeijffer? - met het been gaat lopen. Veel zal afhangen of Pfeijffer al dan niet de Gouden Boekenuil mee naar huis draagt in april straks.

Frank Hellemans

Jeroen Theunissen ('De omwegen') is de grote verrassing van deze laatste zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs. Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') en Tom Lanoye ('Gelukkige slaven') zijn de usual suspects. Aan Nederlandse kant werden Marente de Moor ('Roundhay, tuinscène'), Ilja Leonard Pfeijffer ('La Superba') en de in Vlaanderen onbekende Robbert Welagen ('Het verdwijnen van Robbert') geselecteerd.Vlamingen (bijna) bovenBoekensite-medewerker Maarten Dessing rekende het op zijn blog uit: 'Slechts één keer waren er meer Libris-genomineerden Vlaams: in 2010 - toen met Tom Lanoye, Peter Terrin, Walter Van den Broeck en winnaar Bernard Dewulf. Meestal zijn het er een of twee - en vier keer nul. In totaal is 22,2 % van de genomineerden Vlaams.' Maar nu dus de helft.De jury zelf - met literatuurprof Hugo Brems als enige Vlaamse jurylid - had het over een andere trend, die van de 'non-fictieroman', een genre dat trouwens al langer opgeld maakt.Derde hond?Pfeiffer is nu al genomineerd voor de drie grote prijzen en kan nog altijd de Gouden Boekenuil én de Libris winnen maar Hertmans kan daar binnenkort ook prat op gaan: het is bijna een zekerheid dat hij in september eveneens bij de laatste zes kanshebbers op de AKO Literatuurprijs zal zijn. Lanoye werd al talloze keren geshortlist voor een grote prijs maar behaalde nog nooit de oppergaai. Benieuwd of het nu weer in de laatste lijn misloopt. Het zal alleszins moeilijk opboksen worden tegen Stefan Hertmans' weergaloze 'Oorlog en terpentijn' dat na Vlaanderen nu ook Nederland aan het veroveren is. Op 13 mei weten we of de spreekwoordelijke derde hond - Pfeijffer? - met het been gaat lopen. Veel zal afhangen of Pfeijffer al dan niet de Gouden Boekenuil mee naar huis draagt in april straks.Frank Hellemans