Steeds meer buitenlandse interesse voor Vlaamse jeugdboeken

De Boekenbeesten worden bijna losgelaten in Oostende en Vlaanderen en Nederland organiseren voor het eerst samen een symposium voor het boekenvak.

Buitenlandse interesse voor Vlaamse jeugdboeken

Voor de zesde keer was het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) present tijdens de internationale kinderboekenbeurs van Bologna, waar ze een mooie selectie van Vlaamse prenten- en kinderboeken voorstelden aan tal van internationale uitgeverijen. In totaal had het Fonds afspraken met ruim 60 uitgeverijen, uit de hele wereld. Volgens het VFL ging het, vaker dan de voorbije jaren, om gesprekken waarbij meteen concrete vertaalprojecten ter sprake kwamen of waarbij de buitenlandse uitgever de aanvraag voor een vertaal- of productiesubsidie indiende om een Vlaams prenten- of kinderboek uit te geven. Veel aandacht ging naar het werk van auteurs als Els Beerten en Bart Moeyaert, die recent genomineerd werden voor belangrijke internationale prijzen, maar ook andere Vlaamse auteurs en illustratoren deden het goed. Zo kochten een Spaanse en een Duitse uitgeverij de vertaalrechten van ‘De vraag van olifant’ van Kaatje Vermeire en Leen van den Berg en een uitgeverij in Brazilië zal twee titels van Carll Cneut op de markt brengen. Opvallend is ook de Amerikaanse interesse voor de sfeervolle roman ‘Nooit gaat dit over’ van André Sollie en voor ‘Springdag’, een filosofisch prentenboek van illustrator An Candaele en Anne Provoost.

Vlaanderen en Nederland organiseren ‘Staat van het Boek’

Voor het eerst organiseren Vlaanderen en Nederland samen een symposium voor het boekenvak en de ruime boekensector. Onder de naam ‘de Staat van het Boek’ bundelen zij op maandag 23 april in Antwerpen en op dinsdag 24 april in Amsterdam hun eigen, succesvolle jaarcongressen tot een aantrekkelijk dubbelprogramma. ‘De Staat van het Boek’ wil de turbulente veranderingen in het boekenvak overdenken vanuit Vlaams-Nederlands perspectief. De onderlinge verhoudingen tussen auteurs, uitgevers, boekverkopers, bibliotheken en lezers verschuiven en tijdens het symposium buigen mensen uit het boekenvak zich dan ook over de volgende vragen: hoe kunnen de bestaande en de nieuwe spelers zich van elkaar (blijven) onderscheiden? Wat is ieders eigen unieke kracht? Kortom: wat is de toegevoegde waarde van elk van de spelers binnen de sector? De programma’s in Antwerpen en Amsterdam lopen voor een groot deel parallel, maar waar nodig worden andere accenten gelegd. Informatie vindt u hier: AntwerpenAmsterdam.

Boekenbeesten worden bijna losgelaten

Op woensdag 11 april schiet in Oostende het nieuwe kinderboekenfestival Kids@Oostende Boekenbeesten uit de startblokken. Kinderen kunnen er in het Kursaal van Oostende en op de Zeedijk samen met de “boekenbeesten” op ontdekkingsreis tussen spannende, grappige, griezelige, knusse en fantastische boeken. Meer dan 40 jeugdauteurs, onder wie Bart Moeyaert, Dimitri Leue en Marc de Bel, beklimmen het podium en maken de kinderen warm voor hun verhalen. Er worden ook tal van randactiviteiten georganiseerd, zoals theatervoorstellingen voor het hele gezin, interactieve en spannende workshops, signeersessies en het levensgrote Boekenbeestentest. Tijdens de openingsdag van het festival worden tevens de Boekenleeuw en de Boekenpauw uitgereikt, de prijs voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek. Meer praktische informatie vindt u hier.

Ron Silliman en Chus Pato te gast tijdens 43e Poetry International Festival

Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni is het Poetry International Festival Rotterdam voor het 43e jaar op rij het feestelijke podium voor het kruim van de wereldpoëzie. Centraal in het programma staan de internationale poëzievoordrachten van twintig dichters, afkomstig uit de hele wereld. Uit het (verre) buitenland komen zestien dichters, onder wie de Spaanse Chus Pato, de Kroatische Sloveen Tomaz Salamun, K. Satchidanandan uit India, Ulrike Draesner uit Duitsland en de spraakmakende Amerikaanse dichter Ron Silliman. Ook Nederlandstalige dichters zijn van de partij. Hun gedreven en inspirerende kijk op de wereld en de kracht en de schoonheid van hun taal zorgen voor een grote rijkdom en verscheidenheid aan poëzie. Het Poetry International Festival staat dit jaar in teken van ‘het onvoltooide’. Wanneer is iets af en wanneer nog niet? Wat gebeurt er met een gedicht als het onvoltooid is gebleven. En, is voltooid werkelijk voltooid? Deze en andere vragen worden behandeld tijdens het festival. Er zijn ook speciale programma’s die inzoomen op een bijzondere dichter, poëzievorm of maatschappelijke en/of literaire actualiteit. Tijdens het poëziefestival wordt overigens voor de 25ste keer de C. Buddingh’-Prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut uitgereikt. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content