Elke taal en cultuur heeft wel spreekwoorden en metaforen waarin vrouwen centraal staan.

Ruim 15.000 van deze uitdrukkingen, afkomstig uit honderden talen en meer dan 150 landen wereldwijd, zijn sinds dinsdag te zien op de speciale website: Women in Proverbs Worldwide.

Mineke Schipper, hoogleraar interculturele literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden, verzamelde de spreekwoorden tijdens een jarenlang onderzoek. Zij analyseerde ze in haar boek 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten', dat in 2004 verscheen. Nu is het materiaal voor iedereen online beschikbaar, vertaald in het Engels.

Volgens Schipper toont de verzameling spreekwoorden hoe mannen wereldwijd tegen vrouwen aankijken. Ook blijkt dat er meer overeenkomsten zijn tussen culturen dan soms wordt gedacht. "Veel vrouwen blijken spreekwoorden uit andere culturen waar zij nog nooit van hadden gehoord, prima te kunnen begrijpen".

Sommige spreekwoorden komen bijvoorbeeld in meerdere culturen voor. Zo vergelijkt een Venezolaan een vrouw met een stadsbus om aan te geven dat zij makkelijk vervangbaar is. Als de bus weg is, komt immers vaak binnen een kwartier de volgende.

Een Indiër gebruikt in dat geval een paar schoenen als metafoor. Een Nederlander zou zeggen: geen handvol maar een land vol.

'Trouw nooit ...', waaraan Schipper de titel van haar boek ontleende, komt voor in zowel China als Mozambique. Het wil zoveel zeggen als: trouw nooit een vrouw met meer talent, hersens, ambitie of geld dan je zelf hebt. Een actueel thema, vindt Schipper, gezien de moeite die het veel carrièrevrouwen nog altijd kost om aan de man te komen.

Elke taal en cultuur heeft wel spreekwoorden en metaforen waarin vrouwen centraal staan. Ruim 15.000 van deze uitdrukkingen, afkomstig uit honderden talen en meer dan 150 landen wereldwijd, zijn sinds dinsdag te zien op de speciale website: Women in Proverbs Worldwide. Mineke Schipper, hoogleraar interculturele literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden, verzamelde de spreekwoorden tijdens een jarenlang onderzoek. Zij analyseerde ze in haar boek 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten', dat in 2004 verscheen. Nu is het materiaal voor iedereen online beschikbaar, vertaald in het Engels. Volgens Schipper toont de verzameling spreekwoorden hoe mannen wereldwijd tegen vrouwen aankijken. Ook blijkt dat er meer overeenkomsten zijn tussen culturen dan soms wordt gedacht. "Veel vrouwen blijken spreekwoorden uit andere culturen waar zij nog nooit van hadden gehoord, prima te kunnen begrijpen". Sommige spreekwoorden komen bijvoorbeeld in meerdere culturen voor. Zo vergelijkt een Venezolaan een vrouw met een stadsbus om aan te geven dat zij makkelijk vervangbaar is. Als de bus weg is, komt immers vaak binnen een kwartier de volgende. Een Indiër gebruikt in dat geval een paar schoenen als metafoor. Een Nederlander zou zeggen: geen handvol maar een land vol. 'Trouw nooit ...', waaraan Schipper de titel van haar boek ontleende, komt voor in zowel China als Mozambique. Het wil zoveel zeggen als: trouw nooit een vrouw met meer talent, hersens, ambitie of geld dan je zelf hebt. Een actueel thema, vindt Schipper, gezien de moeite die het veel carrièrevrouwen nog altijd kost om aan de man te komen.