Slanke zomerthrillers van Ruth Rendell en Piet Teigeler

Piet Teigeler schrijft met goesting over het Brussel van net voor WO I. © Blog Piet Teigeler

Fred Braeckman selecteerde de beste zomerthrillers van het nieuwe aanbod voor op reis met onder andere Ruth ‘Inspector Wexford’ Rendell 50 jaar na haar debuut en George Pelecanos.

Thrillers lijden vaak aan obesitas. Veel langer dan 300 bladzijden moeten ze niet zijn. Pluspunt: ze vragen weinig ruimte in de vakantiekoffer.

Femme fatale

De jonge vrouw uit ‘Het meisje met een klok als hart’, het schitterende debuut van de Amerikaan Peter Swanson, heet terecht Liana. Ze hangt aan elkaar van de leugens en eigenlijk is het wel de vraag of ze echt Liana (spreekt het op zijn Engels uit) is. Slachtoffer van deze onweerstaanbare femme fatale is George. Of is hij de gelukkige kerel die een prachtig lief heeft opgescharreld? Ze hebben elkaar ontmoet als eerstejaars aan een universiteit. Het wordt de grote liefde met – net voor het einde van het eerste semester – een week samen in bed. Liana vertrekt naar een stadje in Florida. Onmiddellijk daarna verneemt George dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Hij vertrekt naar Florida en stelt vast dat de dode niet Liana is, wel dat zijn lief verdween en verdacht wordt van moord. Twintig jaar later ontmoet hij in een bar in Boston een vrouw die sterk op Liana gelijkt en ook Liana is. Zijn grote liefde, zijn obsessie heeft hem nodig. Ze heeft veel geld gestolen van een man en durft het niet teruggeven. Wil George het voor haar doen? De naïeve man wil haar helpen met als resultaat dat hij zelf verdacht wordt van moord. Swanson construeert de roman in korte hoofdtukken die afwisselend over heden en verleden gaan en eindigen met prachtige cliffhangers. Het geheel doet denken aan films van Hitchcock of romans van James M. Cain. In Engeland en Amerika wordt ‘Het meisje…’ al het beste debuut van het jaar genoemd. Mag best. In elk geval het debuut met het grootste bochtenwerk per hoofdstuk.

Peter Swanson, Het meisje met een klok als hart, Cargo, 304p., 19,90 euro

Brussel anno 1910

Lang geleden dat je nog eens het woordje ‘commensaal’ hebt gelezen in een Vlaamse thriller? Of van een auto hebt gehoord die Le Zèbre heet? Welkom in 1910, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Een expo die geteisterd werd door een grote brand. Piet Teigeler legt het allemaal mooi uit in ‘Het lijk met de handschoenen’, zijn tweede misdaadroman met gewezen commissaris Henri Peeters die nu een eigen bloeiend detectivebureau heeft in Brussel. Teigeler (78) heeft het in zowat al zijn vijftien thrillers van sfeer moeten hebben. En dat is ook nu het geval. Met veel goesting schrijft hij over het Brussel van net vóór WO I. Over de jongste uitvindingen, over de pioniers van de luchtvaart, de opvallende aanwezigheid van de Duitsers… En dat allemaal mooi en rustig verpakt in een smakelijke mix van policier en spionageroman. Het raadsel? Diplomatenvrouw Regina wordt verdacht van moord op cabaretartieste Ute, de minnares van haar man. Als Regina uitgeleverd wordt aan Duitsland, riskeert ze de guillotine.

Piet Teigeler, Het lijk met de handschoenen, Houtekiet, 237.p, 18,99 euro

Washington per kano

‘Dubbel’ is het tweede deel van een nieuwe reeks die George Pelecanos startte met Irak-veteraan Spero Lucas. Pelecanos schreef een twintigtal thrillers met schitterende personages als Nick Stefanos en het duo Derek Strange/Terry Quinn. Daarnaast verschenen nog een paar knappe standalones (‘Tuinier van de nacht’) en stond hij achter onder meer de tv-serie ‘The Wire’. De meeste van zijn thrillers spelen in Washington. De stad werd een echt personage. Dat is ook zo in de thrillers rond Spero die zijn boterham verdient als researcher voor een advocaat en in zijn vrije uren gestolen spullen opzoekt voor iedereen die hem veertig percent van de waarde betaalt. Een som die aardig kan oplopen als hij zoals in ‘Dubbel’ een duur schilderij moet opsporen. Intussen heeft Spero, fietsend en kanoënd door Washington, ook nog de handen vol met een stuk of vier andere zaken. Zo wordt hij verliefd op een knappe getrouwde vrouw die hij in een bar ontmoette, ‘een bundel dynamiet’. De nieuwe reeks moet nog wat op dreef komen, maar slecht werk van Pelecanos bestaat niet.

George Pelecanos, Dubbel, Ambo/Anthos, 288p., 19,99 euro

50 jaar Wexford

Vijftig jaar geleden verscheen Ruth Rendells eerste politieroman met inspecteur Reginald Wexford. Met ‘Heb uw naaste lief’ is de Britse ‘Queen of Crime’ aan haar 24ste titel toe in de serie die ook lange tijd een succes was op televisie. Rendell (84), intussen barones en voor Labour lid van het Britse Hogerhuis, stopte ook na de pensionering van haar inspecteur niet met de reeks. Politiek kan je haar misdaadromans, ook niet als ze onder de naam Barbara Vine psychologische thrillers schrijft, niet meteen noemen. Maar steeds raakt ze interessante en vaak actuele onderwerpen aan: huiselijk geweld, seksueel misbruik, racisme, armoede… In haar jongste Wexford wordt de vrouwelijke priester Sarah Hussain gewurgd aangetroffen in de pastorie. Sarah is alleenstaande moeder met een dochter van zeventien, Clarissa. Ze had moderne ideeën over de kerk, was van gemengde afkomst en had tegenstanders in de parochie. Op vraag van zijn opvolger, Mike Burden, adviseert Wexford bij het onderzoek. Hij heeft zijn bedenkingen als hij verneemt dat Sarah haar dochter zou vertellen wie haar vader was als ze achttien werd. En nu is Sarah vermoord.

Ruth Rendell, Heb uw naaste lief, Bruna, 288p., 19,95 euro

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content