Sigrid Bousset verlaat het literatuurhuis Passa Porta, waar ze directeur van was, om aan de slag te gaan op het kabinet van minister van Media en Cultuur Sven Gatz (Open VLD), waar ze vooral op het gebied van de letteren mee het beleid zal bepalen. Ze werd ook aangesteld als voorzitter van een achtkoppige jury die in november 2015 de Prijs der Nederlandse Letteren zal toekennen aan een Nederlandstalige auteur.

Michiels-virus

Bousset die het Michiels-virus van haar vader-literatuurprof Hugo Bousset heeft overgeërfd, was de laatste jaren actief bij het Brusselse literatuurhuis Passa Porta. Vorig jaar werd ze er directeur. Maar nu gaat ze dus in een halftijdse functie het cultuurbeleid van Gatz mee helpen sturen. Ze zal ook een zegje hebben in de uitverkiezing van een Nederlandstalige auteur die in aanmerking komt voor de prestigieuze Prijs der Nederlandse letteren (40.000 euro) in november 2015. In 2012 was dichter Leonard Nolens aan het feest in Amsterdam toen koningin Beatrix de honneurs van deze oeuvreprijs waarnam. Volgend jaar zal koning Filip in Brussel ten paleize de lauweren uitdelen aan de gelukkige.

Sigrid Bousset is de echtgenote van schrijver Stefan Hertmans. In 2012 stond ze samen met haar schrijvende man als onafhankelijke kandidate op de lijst van groen links (SP.A-Groen) voor de gemeenteraadsverkiezingen in haar hometown Beersel.

Frank Hellemans