Shortlist Europese Literatuurprijs 2017 bekend

29/06/17 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:18

De Hongaarse auteur László Krasznahorkai, de Italiaanse Margaret Mazzantini, de Britten Max Porter en Zadie Smith, en de Duitse Juli Zeh zijn geselecteerd voor de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2017.

Shortlist Europese Literatuurprijs 2017 bekend

© GF

De prijs is een bekroning voor de beste hedendaagse Europese roman die in 2016 in Nederlandse vertaling is verschenen.

De vakjury onder leiding van Anna Enquist selecteerde vijf titels voor de shortlist van de Europese Literatuurprijs. Bijzonder aan de Europese Literatuurprijs is dat zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied van nog levende auteurs en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

De shortlist met de geselecteerde boeken

- De melancholie van het verzet van László Krasznahorkai, vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy (Wereldbibliotheek)-

- Schittering van Margaret Mazzantini, vertaald uit het Italiaans door Miriam Bunnik en Mara Schepers (Wereldbibliotheek)

- Verdriet is het ding met veren van Max Porter, vertaald uit het Engels door Saskia van der Lingen (De Bezige Bij)

- Swing Time van Zadie Smith, vertaald uit het Engels door Peter Abelsen (Prometheus)

- Ons soort mensen van Juli Zeh, vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming (Ambo|Anthos)

De Europese Literatuurprijs wordt op 2 november voor de zevende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro voor de schrijver en 5.000 euro voor de vertaler van het bekroonde boek.

De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Letterenfonds en weekblad De Groene Amsterdammer.

Onze partners