Septentrion spoort naar 40 jaar

In dit boekenjournaal zoekt Canvas de oudste Nederlandstalige stemopname en gaat Septentrion op zoek naar inspiratie op de trein.

Septentrion wordt veertig
Septentrion, een blad dat Franstaligen wil informeren over de Nederlandstalige cultuur, wordt dit jaar veertig. Deze week verschijnt daarom het eerste feestelijke nummer van dit jaar. In plaats van 96 pagina’s kiest men deze editie voor 112, met daarin ‘les trains qui nous unissent’. De spoorlijnen die de Franse en Nederlandstalige gebieden verbinden staan hier centraal. Het dossier bestaat uit vier essays, aangevuld met prozawerk en gedichten geïnspireerd op de verschillende gebieden. Schrijver en voormalig journalist Geert van Istendael neemt het eerste artikel voor zijn rekening. Zijn inspiratie haalde hij uit de landschappen die heel snel vervaagden tijdens enkele treinreizen, waaronder één van Brussel naar Amsterdam. Ook heeft hij speciale aandacht voor de stad waarin hij zelf woont. In het volgend nummer neemt auteur Michel Quint de trein van Rijsel naar Antwerpen en terug. In de herfst is het de beurt aan Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel. Hij trekt dan vanuit zijn thuisstad over het spoor naar Eigenbrakel. Voor het laatste nummer reist Cyrille Offermans van Maastricht naar Oostende. Septentrion wordt uitgegeven door Ons Erfdeel vzw.

Vertelfestival in Alden Biesen
De zestiende editie van het Internationaal Vertelfestival vindt dit jaar weer plaats in Alden Biesen. Gedurende tien dagen brengen professionele vertellers uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Portugal, Canada en Ivoorkust verhalen in 8 verschillende talen. Door het aanbieden van verschillende soorten verhalen, gaande van griezelverhalen tot volwassen vertellingen, probeert het festival van 14 tot 22 maart een breed publiek te lokken. Tijdens het laatste weekend vinden er ook culinaire vertellingen plaats, gevolgd door hapjes en drank. De lezers zijn onder meer Noredine Mezouar(FR), Ragnhild A. Mörch (DE), Dale Jarvis (CAN) en Jan Blake (EN). Het verteldecors is de landcommanderij Alden Biesen, een historisch domein met kasteel.

Canvas zoekt oudste Nederlandstalige stemopname
Canvas zoekt het oudst opgenomen geluidsfragment in het Nederlands. Verwacht wordt dat deze stemopname dateert van de jaren ’10 of ’20 van de vorige eeuw. Het oudste fragment werd opgenomen op wasrol en bevindt zich in de collectie van de Universiteit Amsterdam. Maar volgens de makers van een nieuw Canvasprogramma bestaat er ergens een nog oudere stemopname. De oudste klankopname ter wereld dateert van 1860 en bevat de stem van Edouard-Léon Scott. Daarop zingt de man uit Parijs een fragment uit ‘Au Clair de la lune’. Het oudste fragment uit Nederland zou 39 jaar later zijn opgenomen in Den Haag. Ook dat was een muziekstuk. Nu zoeken de makers dus de oudste opname van een gesproken stem in het Nederlands. Personen die in het bezit zijn van oude geluidsfragmenten, mogen mailen naar fragment@canvas.be. Eind 2011 zal het oudst gevonden fragment te horen zijn op het nieuwe Canvasprogramma.

Paus pleit joden vrij
Paus Benedictus XVI geeft het Joodse volk niet langer de schuld van de dood van Jezus Christus. Dat blijkt uit enkele delen van het werk, ‘Jezus van Nazareth – deel II’. Eeuwenlang wordt de vervolging van joden rechtvaardigt door hun verantwoordelijkheid voor de dood van Jezus Christus. Benedictus weerlegt dat aan de hand van een theologische analyse. Volgens joodse geleerden kan deze bijdrage vanuit het Vaticaan antisemitisme helpen bestrijden. In1965 kwam het Vaticaan al tot dezelfde conclusie, maar Benedictus legt nu uitvoerig uit waarom hij tot die conclusie komt. Niet het joodse volk, maar wel de ‘Tempelaristocratie’, de joodse leiders, zijn volgens hem verantwoordelijk voor de dood van Jezus. Dit werk is een vervolg op het eerste werk dat Benedictus als paus schreef: ‘Jezus van Nazareth’.

(Bron: Persberichten)
Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content