Met de scriptie On reading in the Digital Age wint Elli Bleeker de Scriptieprijs Stichting Lezen. De Vlaams-Nederlandse prijs beloont jaarlijks de beste afstudeerscriptie over lezen en is goed voor een geldprijs van 2.500 euro.

Bleeker onderzocht de aard van het lezen in een gedigitaliseerde wereld. Op basis van een grondige literatuurstudie concludeert ze dat heel wat bekommernissen van nu eeuwen geleden ook al bestonden, bijvoorbeeld de informatie-overload of het mogelijk verliezen van leestechnische vaardigheid. Wel nieuw aan de digitale tekst is de ontastbaarheid ervan. Daar is dan ook meer onderzoek naar nodig.

De jury noemt het werk van Bleeker 'verhelderend'. Niet zozeer door een extra stem aan het debat toe te voegen, wel door de bestaande theorieën historisch te benaderen. Volgens de jury draagt de onderzoeker in belangrijke mate bij aan het debat rond lezen in een digitale wereld.

De Scriptieprijs is een initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen en Stichting Lezen Nederland. Met de bekroning willen ze de belangstelling voor leesonderzoek verder stimuleren. De prijs, een cheque van 2.500 euro, gaat naar de auteur van de beste afstudeerscriptie over 'lezen'.

Met de scriptie On reading in the Digital Age wint Elli Bleeker de Scriptieprijs Stichting Lezen. De Vlaams-Nederlandse prijs beloont jaarlijks de beste afstudeerscriptie over lezen en is goed voor een geldprijs van 2.500 euro. Bleeker onderzocht de aard van het lezen in een gedigitaliseerde wereld. Op basis van een grondige literatuurstudie concludeert ze dat heel wat bekommernissen van nu eeuwen geleden ook al bestonden, bijvoorbeeld de informatie-overload of het mogelijk verliezen van leestechnische vaardigheid. Wel nieuw aan de digitale tekst is de ontastbaarheid ervan. Daar is dan ook meer onderzoek naar nodig. De jury noemt het werk van Bleeker 'verhelderend'. Niet zozeer door een extra stem aan het debat toe te voegen, wel door de bestaande theorieën historisch te benaderen. Volgens de jury draagt de onderzoeker in belangrijke mate bij aan het debat rond lezen in een digitale wereld. De Scriptieprijs is een initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen en Stichting Lezen Nederland. Met de bekroning willen ze de belangstelling voor leesonderzoek verder stimuleren. De prijs, een cheque van 2.500 euro, gaat naar de auteur van de beste afstudeerscriptie over 'lezen'.