Schreef Heinrich Mann ‘Buddenbrooks’?

Literaire aprilvissen: ze bestaan. In Duitsland toch.

In haar editie van gisteren meldde de Duitse ‘Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ (FAS) op de voorpagina een literair-historische sensatie: in de kelder van een huis in het oude centrum van Praag heeft een handelaar in tweedehandszaken een bundel onbekende notities van de Duitse schrijver Heinrich Mann aangetroffen. Het convoluut bevat naast dagboekaantekeningen ook verschillende hoofdstukken van de roman ‘Buddenbrooks’, waarvan iedereen aannam dat hij door zijn broer Thomas was geschreven. Meer nog, Thomas Mann kreeg er later de Nobelprijs voor. Daarmee suggereert de krant dat Thomas Mann ‘Buddenbrooks’ van zijn broer Heinrich heeft gepikt.

Volgens de FAS was het al langer bekend dat beide broers tijdens een verblijf in Italië tegen elkaar op schreven en ideeën uitwisselden. De nieuwe vondst zou ondubbelzinnig aantonen dat Heinrich zijn kleine broer de grondstof leverde voor ‘Buddenbrooks’, een familiesaga die put uit het leven van de voorouders van de Manns. Heinrich Mann zou de teruggevonden hoofdstukken later meegenomen hebben naar Praag, waarnaar hij in 1933 op de vlucht voor de nazi’s emigreerde. Daar zou hij ze in de chaos van zijn latere vlucht naar Frankrijk hebben achtergelaten.

Royalty’s voor Galilei

Zo bont als gisteren, 1 april, heeft de gerenommeerde Frankfurtse krant het nooit gemaakt. Ze had nog ander boekennieuws op de voorpagina. Dat ging over de auteursrechten van Galileo’s ‘Dialogo di Galileo Galilei sopra i due Massimi Sistemi del Mondo Tolemaico e Copernicano’ uit 1632. Volgens de krant hebben de erfgenamen van Galileo een proces tegen het Vaticaan ingespannen omdat ze door de censuur van het Vaticaan zowat 750.000 euro aan royalty’s hebben gemist.

Helmut Schmidt Melkweg

Ander bijzonder niet-literair nieuws waarmee de krant gisteren uitpakte was de omdoping van de Melkweg in de Helmut Schmidtstraat door de plenaire vergadering van de Verenigde Naties. Helmut Schmidt is een 93-jarige sociaaldemocratische ex-bondskanselier die West-Duitsland van 1974 tot 1982 leidde. Eerdere pogingen om Schmidt te eren door de Middellandse Zee naar hem te noemen zouden door de weerstand van Griekenland mislukt zijn. Dat het Schmidt nu met de Melkweg toch lukte zou te danken zijn aan het feit dat Athene zijn verzet tegen de omdoping opgaf. Athenes fiat zou te maken hebben met een verdubbeling van de Duitse kredieten aan het failliete Griekenland. De FAS voegt eraan toe: ‘Op aarde werd er geen straat gevonden die bij het intellect van Schmidt past.’

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content