De Baileys Women's Prize for Fiction is allicht bekender onder zijn vroegere naam: de Orange Prize for Fiction. Gisterenavond werd deze bekendste uitsluitend voor schrijfsters bekende fictieprijs dus toegekend aan 'To be both' ('Het een als het ander') van Ali Smith (°1962).

George meets renaissanceschilder

GF
© GF

'Het een als het ander' (Atlas Contact) is aan een zegetocht bezig. Verleden jaar won het al de Costa Book Award. Smiths roman vertelt twee verhalen: een over het tienermeisje George die anno 2013 gebukt gaat onder een groot verdriet en het ander over de renaissanceschilder Francesco. Beiden observeren elkaar en raken zelfs elkaars leven binnen. Om dit geloofwaardig te kunnen neerzetten moet je een goede auteur zijn, en daar lukt Smith dus met brio in. Een en ander lijkt trouwens ook niet te zijn wat het lijkt trouwens..

Smith wist ook al met vorige romans heel wat lezers te boeien: haar romans 'Hotel wereld' en 'De toevallige' bijvoorbeeld bleven ook in Vlaanderen niet onopgemerkt.

Half af

Vorig jaar ging de prijs naar Eimear McBride voor haar debuutroman 'A girl is a half-formed thing' (dat dit jaar werd vertaald als 'Een meisje is maar half af' en verscheen bij Hollands Diep, de nieuwe uitgeverij van Robbert Ammerlaan).

Frank Hellemans

De Baileys Women's Prize for Fiction is allicht bekender onder zijn vroegere naam: de Orange Prize for Fiction. Gisterenavond werd deze bekendste uitsluitend voor schrijfsters bekende fictieprijs dus toegekend aan 'To be both' ('Het een als het ander') van Ali Smith (°1962).George meets renaissanceschilder'Het een als het ander' (Atlas Contact) is aan een zegetocht bezig. Verleden jaar won het al de Costa Book Award. Smiths roman vertelt twee verhalen: een over het tienermeisje George die anno 2013 gebukt gaat onder een groot verdriet en het ander over de renaissanceschilder Francesco. Beiden observeren elkaar en raken zelfs elkaars leven binnen. Om dit geloofwaardig te kunnen neerzetten moet je een goede auteur zijn, en daar lukt Smith dus met brio in. Een en ander lijkt trouwens ook niet te zijn wat het lijkt trouwens..Smith wist ook al met vorige romans heel wat lezers te boeien: haar romans 'Hotel wereld' en 'De toevallige' bijvoorbeeld bleven ook in Vlaanderen niet onopgemerkt.Half afVorig jaar ging de prijs naar Eimear McBride voor haar debuutroman 'A girl is a half-formed thing' (dat dit jaar werd vertaald als 'Een meisje is maar half af' en verscheen bij Hollands Diep, de nieuwe uitgeverij van Robbert Ammerlaan). Frank Hellemans