De 700 scholieren, die gisteren de Inkaap in Antwerpen uitreikten aan David Pefko, gaven via een stemsysteem te kennen dat ze meer buitenlandse dan Nederlandstalige schrijvers lezen, en dan vooral 'fantasy'.

De uitreiking van de Inktaap was de apotheose maar het was ook de bedoeling van de Taalunie en van minister van Onderwijs én Taalunievoorzitter Pascal Smet om ondertussen de Taalunie Jongerenraad van start te laten gaan.

De 700 aanwezige scholieren konden met het stemkastje reageren op drie stellingen in verband met Nederlandse taal en cultuur. Moet er bijvoorbeeld een Nederlandstalige inzending naar het Eurovisie Songfestival? Een meerderheid van 65,4 % vindt van niet.

Opvallend echter was dat van de jongeren, die hier per slot van rekening bij elkaar waren om over Nederlandstalige literatuur te praten, 63,2 % meer boeken van buitenlandse schrijvers leest dan van Nederlandse en Vlaamse. Op de vraag van de minister waarom, antwoordden jongeren dat het buitenlandse aanbod hoger is en dat bijvoorbeeld het populaire genre 'fantasy' (zoals bijvoorbeeld 'The Hunger Games') in de Nederlandstalige literatuur ontbreekt.

En denken ze in het hoger onderwijs les te kunnen volgen in een vreemde taal? 70 % ziet dat echt wel zitten.

(Bron: Persbericht Taalunie) FH

De 700 scholieren, die gisteren de Inkaap in Antwerpen uitreikten aan David Pefko, gaven via een stemsysteem te kennen dat ze meer buitenlandse dan Nederlandstalige schrijvers lezen, en dan vooral 'fantasy'.De uitreiking van de Inktaap was de apotheose maar het was ook de bedoeling van de Taalunie en van minister van Onderwijs én Taalunievoorzitter Pascal Smet om ondertussen de Taalunie Jongerenraad van start te laten gaan. De 700 aanwezige scholieren konden met het stemkastje reageren op drie stellingen in verband met Nederlandse taal en cultuur. Moet er bijvoorbeeld een Nederlandstalige inzending naar het Eurovisie Songfestival? Een meerderheid van 65,4 % vindt van niet. Opvallend echter was dat van de jongeren, die hier per slot van rekening bij elkaar waren om over Nederlandstalige literatuur te praten, 63,2 % meer boeken van buitenlandse schrijvers leest dan van Nederlandse en Vlaamse. Op de vraag van de minister waarom, antwoordden jongeren dat het buitenlandse aanbod hoger is en dat bijvoorbeeld het populaire genre 'fantasy' (zoals bijvoorbeeld 'The Hunger Games') in de Nederlandstalige literatuur ontbreekt. En denken ze in het hoger onderwijs les te kunnen volgen in een vreemde taal? 70 % ziet dat echt wel zitten. (Bron: Persbericht Taalunie) FH