Schandaalboek over homoseksuele priesters in Rome en het Vaticaan Enkele priesters in het Vaticaan en in de katholieke congregaties in Rome leiden een heimelijk homoseksueel leven. Dat beweert journalist Carmelo Abbate in zijn boek 'Sex and the Vatican, een geheime reis in het rijk van de kuisheid', dat binnenkort in Italië verschijnt. Abbate beschrijft onder meer frequente homoseksuele relaties tussen priesters onderling of met leken. Ook romances met vrouwen komen aan bod. Verder gaat het boek nog over zonen en dochters van priesters en zelfs over clandestiene abortussen. Abbate baseerde zich enkel op anonieme getuigenissen. Het Vaticaan weigert elke commentaar op het boek. "We kunnen niet reageren op alle boeken die slecht over de kerk spreken", aldus een woordvoerder aan het persagentschap AFP.

Ergon neemt uitgeverijgroep De Boeck over
Het investeringsfonds Ergon Capital heeft uitgeverijgroep De Boeck overgenomen van de Franse uitgeverijgroep Editis. Dat liet Ergon dinsdag weten in een persbericht. Uitgeverij De Boeck is gespecialiseerd in medische en juridische publicaties, schoolboeken en universitaire werken. Vincent Simonart, gedelegeerd bestuurder van De Boeck, vindt het positief dat de uitgeverij opnieuw in Belgische handen terechtkomt. Toch benadrukt hij ook de internationale ambities van de uitgeverijgroep: "Daarom zijn we ook heel tevreden met Ergon als investeringsgroep, omdat die ook internationaal actief is." Ergon van zijn kant laat weten dat het "via de verwerving van het talent en de ervaring van De Boeck zijn marktleiderspositie in de Belgische markt voor schoolboeken en universitaire en juridische uitgaven zal versterken, alsook het internationale groeipotentieel".

Cees Nooteboom wint Bob den Uyl Prijs
De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom heeft de VPRO Bob de Uyl Prijs gewonnen voor 'Scheepsjournaal'. In dat boek reist Nooteboom naar de meest uiteenlopende plekken van de wereld. De prijs voor het beste Nederlandse reisboek van het afgelopen jaar bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro.

Peter Buwalda genomineerd voor Gouden Strop
Gisteren werden de vijf genomineerden bekend gemaakt voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het afgelopen jaar. Een opvallende kanshebber is 'Bonita Avenue', het veelgeprezen debuut van Peter Buwalda. Ook 'De duim van Alva' van het duo Kisling/Verhuyck, 'De handen van Kalman Teller' van Gauke Andriesse, 'De imker' van Jacob Vis en 'Herenboer' van Lupko Ellen zijn nog in de running. De Gouden Strop wordt jaarlijks in juni uitgereikt tijdens de Maand van het Spannende Boek.

(Bron: persberichten)
Liesbeth Vanderveken

Schandaalboek over homoseksuele priesters in Rome en het Vaticaan Enkele priesters in het Vaticaan en in de katholieke congregaties in Rome leiden een heimelijk homoseksueel leven. Dat beweert journalist Carmelo Abbate in zijn boek 'Sex and the Vatican, een geheime reis in het rijk van de kuisheid', dat binnenkort in Italië verschijnt. Abbate beschrijft onder meer frequente homoseksuele relaties tussen priesters onderling of met leken. Ook romances met vrouwen komen aan bod. Verder gaat het boek nog over zonen en dochters van priesters en zelfs over clandestiene abortussen. Abbate baseerde zich enkel op anonieme getuigenissen. Het Vaticaan weigert elke commentaar op het boek. "We kunnen niet reageren op alle boeken die slecht over de kerk spreken", aldus een woordvoerder aan het persagentschap AFP. Ergon neemt uitgeverijgroep De Boeck over Het investeringsfonds Ergon Capital heeft uitgeverijgroep De Boeck overgenomen van de Franse uitgeverijgroep Editis. Dat liet Ergon dinsdag weten in een persbericht. Uitgeverij De Boeck is gespecialiseerd in medische en juridische publicaties, schoolboeken en universitaire werken. Vincent Simonart, gedelegeerd bestuurder van De Boeck, vindt het positief dat de uitgeverij opnieuw in Belgische handen terechtkomt. Toch benadrukt hij ook de internationale ambities van de uitgeverijgroep: "Daarom zijn we ook heel tevreden met Ergon als investeringsgroep, omdat die ook internationaal actief is." Ergon van zijn kant laat weten dat het "via de verwerving van het talent en de ervaring van De Boeck zijn marktleiderspositie in de Belgische markt voor schoolboeken en universitaire en juridische uitgaven zal versterken, alsook het internationale groeipotentieel". Cees Nooteboom wint Bob den Uyl Prijs De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom heeft de VPRO Bob de Uyl Prijs gewonnen voor 'Scheepsjournaal'. In dat boek reist Nooteboom naar de meest uiteenlopende plekken van de wereld. De prijs voor het beste Nederlandse reisboek van het afgelopen jaar bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. Peter Buwalda genomineerd voor Gouden Strop Gisteren werden de vijf genomineerden bekend gemaakt voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het afgelopen jaar. Een opvallende kanshebber is 'Bonita Avenue', het veelgeprezen debuut van Peter Buwalda. Ook 'De duim van Alva' van het duo Kisling/Verhuyck, 'De handen van Kalman Teller' van Gauke Andriesse, 'De imker' van Jacob Vis en 'Herenboer' van Lupko Ellen zijn nog in de running. De Gouden Strop wordt jaarlijks in juni uitgereikt tijdens de Maand van het Spannende Boek. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken