Schafthuizen eist dwangsom van 100.000 euro voor Reve-biografie

In het Boekenjournaal van vandaag: de Reve-biografie, James Bond, de Kinder- en Jeugdjuryprijzen én een VertragingsApp.

Schafthuizen vraagt dwangsom van 100.000 euro per boek Joop Schafthuizen, de vroegere partner en zaakwaarnemer van de Nederlandse schrijver Gerard Reve, vraagt een dwangsom van 100.000 euro per overtreding als uitgeverij Van Oorschot het derde deel van de biografie over zijn overleden partner publiceert. Schafthuizen vindt de inhoud van het boek te kwetsend. “Het derde deel roept een beeld op dat hun relatie alleen maar ging over erotiek, drank en geld”, aldus zijn advocaat Olaf Trojan tijdens een kortgeding voor de rechtbank van Amsterdam.

‘Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. De late jaren 1975-2006’ had eigenlijk eind vorig jaar al moeten verschijnen, maar Schafthuizen liet toen plots weten “geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas”. Volgens Schafthuizen bevat het laatste deel van de biografie een groot deel nooit eerder gepubliceerde teksten, waar hij als erfgenaam het auteursrecht op bezit. Uitgeverij Van Oorschot en schrijver Nop Maas houden dan weer vol dat Schafthuizen wel degelijk toestemming gaf voor de publicatie van het derde deel.

Uitspraak in deze zaak volgt op 16 juni 2011.

Nieuw James Bondboek voorgesteld In het Londense internationale St. Pancrasstation is woensdag het nieuwste boek uit de James Bondreeks voorgesteld. Het nieuwe avontuur draagt de titel ‘Carte Blanche’ en is van de hand van de Amerikaanse auteur Jeffery Deaver. Over de plot is nog niet veel meer geweten dan dat Bond met de reservisten van de Britse Koninklijke Marine naar Afghanistan trekt vooraleer hij bij de geheime dienst terechtkomt. De Britse Royal Marine speelde trouwens een grote rol bij de boekvoorstelling. In ware 007-stijl dropten enkele Commando’s de eerste exemplaren van het boek vanop het dak van het station. Zie ook: De Papieren Man.

Prijzen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen Onlangs werden de zes winnaars van de Kinder- en Jeugdjuryprijzen 2011 bekendgemaakt. Het gaat om ‘Het Circusschip’ van Chris van Dusen (-6j), ‘De ongelooflijk bijzondere boekeneter’ van Oliver Jeffers (6j-8j), ‘Dummie de mummie en de gouden scarabee’ van Tosca Menten (8j-10j), ‘Wolf’ van Sophie Swerts Knudsen (10j-12j), ‘De hongerspelen’ van Suzanne Collins (12j-14j) en ‘Deadline’ van Rachel Ward (+14j). De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen bestaat uit kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar oud. Verdeeld in 6 leeftijdsgroepen, kiezen ze het beste van 10 genomineerde boeken.

VertragingsApp voor het wachten op de trein Sinds kort is er een VertragingsApp op de markt die het wachten op de trein een stuk aangenamer moet maken. Nadat men ingegeven heeft hoeveel vertraging de trein precies heeft, krijgt men een aantal verhalen voorgeschoteld die daar qua leestijd precies op aansluiten. De app is het resultaat van een samenwerking tussen uitgeverijen Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, Querido en Q., en bevat verhalen van onder meer Arnon Grunberg, Franz Kafka en Toon Tellegen. Meer informatie: Boek.be.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content