De in vieren gebroken gedenkplaat met het eenvoudige grafschrift 'Jean-Paul Sartre 1905-1980' werd onlangs in de Colombiaanse stad Cali nog eens in beperkte dichterskring onthuld. Hoe ze in Zuid-Amerika terechtkwam is een verhaal op zich. Het is de geschiedenis van de Colombiaanse dichter Arnulfo Valencia, die een grenzeloze bewondering had voor de Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre. Na diens dood in de lente van 1980, trok Arnulfo Valencia naar Sartres graf op het kerkhof van Montparnasse om daar de meester postuum te eren.

Daar merkte Valencia dat de plaquette op Sartres grafsteen niet goed bevestigd was. Omdat de gedenkplaat los zat, kon Arnulfo Valencia niet aan de onweerstaanbare drang weerstaan om ze los te wrikken en mee te nemen. Dat althans vertelde de 'dief' destijds aan zijn dichtervriend William Ospina, die nu, na de dood van Valencia, met het hele verhaal heeft uitgepakt. Arnulfo Valencia, voor wie de gedenksteen een relikwie was, verpakte zijn buit in Parijs en stuurde ze per schip op naar Colombia.

Enkele weken geleden, kort voor zijn dood, verklapte Arnulfo Valencia aan zijn dochter de geheime plek waar hij de steen verborgen had. En werkelijk, op die plaats werd hij ook aangetroffen, nog altijd in het papier waarin Sartres aanbidder het in 1980 had verpakt. Waarschijnlijk wist Valencia niet wat hij moest beginnen met zijn souvenir toen de plaquette in 1980 in Cali arriveerde. Dertig jaar later, toen de trofee weer opdook, was dat ook voor de vrienden Arnulfo Valencia een probleem.

Maar Arnulfo Valencia is dood. En de diefstal is al lang verjaard. De plaquette aan Parijs terugbezorgen heeft niet veel zin, want intussen heeft Sartre al lang een nieuwe gedenksteen op zijn graf, en sinds 1986 staat daar ook de naam van zijn levensgezellin Simone de Beauvoir in gebeiteld. Ook inhoudelijk is de gestolen steen dus achterhaald.

Daarom hebben de vrienden van Arnulfo Valencia besloten om de gedenksteen in Colombia te veilen en de opbrengst onder de dichters van Cali te verdelen.

Piet de Moor

De in vieren gebroken gedenkplaat met het eenvoudige grafschrift 'Jean-Paul Sartre 1905-1980' werd onlangs in de Colombiaanse stad Cali nog eens in beperkte dichterskring onthuld. Hoe ze in Zuid-Amerika terechtkwam is een verhaal op zich. Het is de geschiedenis van de Colombiaanse dichter Arnulfo Valencia, die een grenzeloze bewondering had voor de Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre. Na diens dood in de lente van 1980, trok Arnulfo Valencia naar Sartres graf op het kerkhof van Montparnasse om daar de meester postuum te eren. Daar merkte Valencia dat de plaquette op Sartres grafsteen niet goed bevestigd was. Omdat de gedenkplaat los zat, kon Arnulfo Valencia niet aan de onweerstaanbare drang weerstaan om ze los te wrikken en mee te nemen. Dat althans vertelde de 'dief' destijds aan zijn dichtervriend William Ospina, die nu, na de dood van Valencia, met het hele verhaal heeft uitgepakt. Arnulfo Valencia, voor wie de gedenksteen een relikwie was, verpakte zijn buit in Parijs en stuurde ze per schip op naar Colombia. Enkele weken geleden, kort voor zijn dood, verklapte Arnulfo Valencia aan zijn dochter de geheime plek waar hij de steen verborgen had. En werkelijk, op die plaats werd hij ook aangetroffen, nog altijd in het papier waarin Sartres aanbidder het in 1980 had verpakt. Waarschijnlijk wist Valencia niet wat hij moest beginnen met zijn souvenir toen de plaquette in 1980 in Cali arriveerde. Dertig jaar later, toen de trofee weer opdook, was dat ook voor de vrienden Arnulfo Valencia een probleem. Maar Arnulfo Valencia is dood. En de diefstal is al lang verjaard. De plaquette aan Parijs terugbezorgen heeft niet veel zin, want intussen heeft Sartre al lang een nieuwe gedenksteen op zijn graf, en sinds 1986 staat daar ook de naam van zijn levensgezellin Simone de Beauvoir in gebeiteld. Ook inhoudelijk is de gestolen steen dus achterhaald. Daarom hebben de vrienden van Arnulfo Valencia besloten om de gedenksteen in Colombia te veilen en de opbrengst onder de dichters van Cali te verdelen. Piet de Moor