'Rusland is een piramide van dieven' (Michaïl Sjisjkin)

15/03/13 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Van de Russische schrijver Michaïl Sjisjkin is deze week de roman 'Onvoltooide liefdesbrieven' verschenen. De schrijver, die in Zwitserland woont, verkettert Rusland.

De Russische schrijver Michaïl Sjisjkin (°1961), die bijna twintig jaar in Zwitserland woont, heeft bekendgemaakt dat hij geen deel wil uitmaken van de Russische schrijversdelegatie voor de Book Expo America 2013, de boekenbeurs van New York.
Sjisjkin deelde mee dat hij geen staat wil vertegenwoordigen die bestaat uit een piramide van dieven en die mensen wegens hun politieke overtuigingen opsluit. De schrijver klaagt aan dat Russische rechtbanken zich niet laten leiden door wet en recht, maar blind de bevelen van de overheid uitvoeren. Sjisjkin beklemtoont dat de Russische overheid van de omroep een hoer heeft gemaakt en dat ze middeleeuwse oekazes decreteert die ruïneus zijn voor het land omdat ze indruisen tegen de waardigheid van het volk en zijn grote cultuur.

Vladimir Grigoriev, die als chef van het Federale Agentschap voor Pers en Massacommunicatie erg actief is op de Russische boekenmarkt, schreef Sjisjkins afwijzing toe aan het feit dat de schrijver in Zwitserland van zijn geboorteland is vervreemd. Sjisjkin kreeg ook tegenwind van de nationaal-bolsjewistische schrijver Edward Limonov, die zijn geëmigreerde landgenoot uitmaakte voor een weerstander van het zevende knoopsgat. Volgens Limonov heeft Sjisjkin niet eens het morele recht om verbolgen te zijn.

Passa Porta

Michaïl Sjisjkin studeerde Engels en Duits en werkte daarna als journalist en vertaler. In 1995 vestigde hij zich in Zwitserland waar hij voor de immigratiedienst als tolk werkte. Zijn ervaringen met Russische migranten die in Zwitserland een nieuw leven willen beginnen, verwerkte hij in zijn nog niet in het Nederlands vertaalde roman 'Venushaar'. Sjisjkin publiceerde ook enkele literair-historische werken, waaronder 'Russisch Zwitserland' (2000). Met zijn recentste roman, 'Pismovnik' (2010), door Gerard Cruys vertaald en gisteren onder de titel 'Onvoltooide liefdesbrieven' bij Querido verschenen, oogst de Rus internationale lof. Dit najaar verblijft Michaïl Sjisjkin acht weken als 'writer in residence' bij Passa Porta.

'Onvoltooide liefdesbrieven' gaat over twee geliefden die met elkaar corresponderen. Volodja is als soldaat op weg naar Peking, waar een geallieerde strijdmacht de Bokseropstand neerslaat. Sasja wacht in Rusland op zijn terugkeer.

Piet de Moor

Onze partners