Doyles bestseller rond de Ier Jimmy Rabbitte en zijn working-class band met soul 'The Commitments' - ook met de Engelse titel zo in het Nederlands bij Nijgh & Van Ditmar uitgebracht - is dit jaar 25 jaar oud. Het cultboek werd na het instant succes in de boekhandel in 1991 - eveneens al weer 22 jaar geleden - met nog meer succes vertaald naar het witte doek.
De gelijknamige film van Alan Parker was nadien een quasi onuitputtelijke bron van spin-offs. Twee soundtracks gingen als zoete broodjes over de toonbank en in 1993 begon een deel van de cast, bestaande uit echte muzikanten, als The Stars From The Commitments aan een wereldtournee. Voorlopig zonder einde, want ze spelen ook vandaag nog en hebben er ondertussen meer dan duizend optredens opzitten. Qua applaus melken kan dat tellen.

Hekel aan musicals

Het is daarom vreemd dat die musical er nu pas komt. Was hij na het succes van boek, film, soundtracks en de liveband niet het logische vervolg? Dat was buiten Doyle gerekend, die tot voor kort een hekel dacht te hebben aan musicals en weigerde de rechten voor een musicalversie van zijn verhaal te verlenen.

Die aversie tegen musicals verdween toen Doyles kinderen ouder werden en hij met hen af en toe een musical te slikken kreeg. "Ik denk dat de eerste The Producers was," vertelt hij aan The Guardian. "Het was een echte ontdekking, omdat ik de film fantastisch vond en ik me afvroeg waarom je er dan nog een musical van moet maken. Maar het resultaat was schitterend, het was grappig en vinnig en de film werd snel vergeten."

Ondertussen zou je kunnen stellen dat Doyle zelfs een liefhebber van het genre is geworden. In ieder geval doet hij zich tegoed aan musicals ter wille van het bewerken van zijn roman - een klus die hij niet uit handen wil geven.

Verzoening
"De uitdaging zal zijn om er een frisse show van te maken en de film niet na te apen," beklemtoont Doyle. "Het wordt in ieder geval geen jukebox musical. Dit verhaal gaat over een bende jonge gasten die een band samenstellen en leren spelen. De nummers zijn gekozen omdat ze deel uitmaken van het verhaal. We willen geen nummers zomaar aan elkaar plakken om er nadien een verhaal tussen te weven."

Het feit dat Doyle zelf de musicalbewerking van 'The Commitments' schrijft, is niet minder dan een verzoening tussen de auteur en zijn bekendste roman. De keerzijde van het succes was lang dat het brede publiek hem uitsluitend met 'The Commitments' associeerde en vergat dat hij ook de auteur is van heel wat andere steengoede romans, novelles, kortverhalen, toneelstukken en kinderboeken. Voor 'Paddy Clarke Ha Ha Ha' kreeg hij in 1993 zelfs de Booker-prijs.

Het mocht niet baten, Doyle was de man van 'The Commitments'. "Ik heb 'The Commitments' lange tijd weggeduwd, in die mate zelfs dat ik vergat dat ik er iets mee te maken had." Maar die liefde-haatverhouding is duidelijk verleden tijd.

Jeroen BertDoyles bestseller rond de Ier Jimmy Rabbitte en zijn working-class band met soul 'The Commitments' - ook met de Engelse titel zo in het Nederlands bij Nijgh & Van Ditmar uitgebracht - is dit jaar 25 jaar oud. Het cultboek werd na het instant succes in de boekhandel in 1991 - eveneens al weer 22 jaar geleden - met nog meer succes vertaald naar het witte doek. De gelijknamige film van Alan Parker was nadien een quasi onuitputtelijke bron van spin-offs. Twee soundtracks gingen als zoete broodjes over de toonbank en in 1993 begon een deel van de cast, bestaande uit echte muzikanten, als The Stars From The Commitments aan een wereldtournee. Voorlopig zonder einde, want ze spelen ook vandaag nog en hebben er ondertussen meer dan duizend optredens opzitten. Qua applaus melken kan dat tellen. Hekel aan musicals Het is daarom vreemd dat die musical er nu pas komt. Was hij na het succes van boek, film, soundtracks en de liveband niet het logische vervolg? Dat was buiten Doyle gerekend, die tot voor kort een hekel dacht te hebben aan musicals en weigerde de rechten voor een musicalversie van zijn verhaal te verlenen. Die aversie tegen musicals verdween toen Doyles kinderen ouder werden en hij met hen af en toe een musical te slikken kreeg. "Ik denk dat de eerste The Producers was," vertelt hij aan The Guardian. "Het was een echte ontdekking, omdat ik de film fantastisch vond en ik me afvroeg waarom je er dan nog een musical van moet maken. Maar het resultaat was schitterend, het was grappig en vinnig en de film werd snel vergeten." Ondertussen zou je kunnen stellen dat Doyle zelfs een liefhebber van het genre is geworden. In ieder geval doet hij zich tegoed aan musicals ter wille van het bewerken van zijn roman - een klus die hij niet uit handen wil geven. Verzoening "De uitdaging zal zijn om er een frisse show van te maken en de film niet na te apen," beklemtoont Doyle. "Het wordt in ieder geval geen jukebox musical. Dit verhaal gaat over een bende jonge gasten die een band samenstellen en leren spelen. De nummers zijn gekozen omdat ze deel uitmaken van het verhaal. We willen geen nummers zomaar aan elkaar plakken om er nadien een verhaal tussen te weven." Het feit dat Doyle zelf de musicalbewerking van 'The Commitments' schrijft, is niet minder dan een verzoening tussen de auteur en zijn bekendste roman. De keerzijde van het succes was lang dat het brede publiek hem uitsluitend met 'The Commitments' associeerde en vergat dat hij ook de auteur is van heel wat andere steengoede romans, novelles, kortverhalen, toneelstukken en kinderboeken. Voor 'Paddy Clarke Ha Ha Ha' kreeg hij in 1993 zelfs de Booker-prijs. Het mocht niet baten, Doyle was de man van 'The Commitments'. "Ik heb 'The Commitments' lange tijd weggeduwd, in die mate zelfs dat ik vergat dat ik er iets mee te maken had." Maar die liefde-haatverhouding is duidelijk verleden tijd.Jeroen Bert