Rob Savelberg - Berlijn beweegt
Uitgeverij: Boom, Amsterdam
Aantal pagina's: 207
ISBN: 978-90-850-6597-5

Hartelijk kun je de relaties tussen Berlijn en Warschau niet noemen. Het is een malaise die diep in de geschiedenis wortelt.

Tot de parlementsverkiezingen van oktober 2007 werd het politieke en openbare leven in Polen helemaal beheerst door de dubieuze tweelingbroers Lech (president) en Jaroslaw (premier) Kaczynski, geborneerde katholieke fundamentalisten die met hun aartsconservatieve partij Recht en Gerechtigheid banden aanhaalden met alles wat niet deugde in Polen, bijvoorbeeld met de ultraklerikale en antisemitische radio Maryja.

Toen de Berlijnse Tageszeitung (juni 2006) in een satirische bijdrage president Lech Kaczynski als Polens Neue Kartoffel bespotte, was het Poolse staatshoofd zo verbolgen dat hij een al lang gepland staatsbezoek aan Berlijn afzegde en de journalist van de TAZ via een Europees uitleveringsverdrag voor een Poolse rechtbank wilde dagen.

'Een gevangenisstraf van drie jaar wegens belediging van een bevriend staatshoofd lag in het verschiet', schrijft Rob Savelberg in Berlijn beweegt , een intelligent, informatief en vinnig geschreven boekje dat sfeer en feiten biedt. Savelberg, die een ruime horizont heeft, plaatst het nieuwe moeiteloos in zijn historisch kader.

De auteur legt uit waarom de relaties tussen Duitsland en Polen ook onder de nieuwe Poolse regering van premier Donald Tusk moeilijk zijn. Dat heeft vooral te maken met het engagement van de Duitse CDU-politica Erika Steinbach, voorzitter van de Bund der Vertriebenen (BdV), een organisatie van Duitsers die in 1945 hun heimat ten oosten van Oder en Neisse verloren hebben.

Steinbach stemde na de Wende tegen de erkenning van het verdrag waarbij Duitsland de voormalige Duitse gebieden ten oosten van Oder en Neisse definitief aan Polen afstond. Dat maakt haar nu tot de boeman van alle Polen die in de Duitsers gecamoufleerde nazi's blijven zien.

Piet de Moor

Hartelijk kun je de relaties tussen Berlijn en Warschau niet noemen. Het is een malaise die diep in de geschiedenis wortelt. Tot de parlementsverkiezingen van oktober 2007 werd het politieke en openbare leven in Polen helemaal beheerst door de dubieuze tweelingbroers Lech (president) en Jaroslaw (premier) Kaczynski, geborneerde katholieke fundamentalisten die met hun aartsconservatieve partij Recht en Gerechtigheid banden aanhaalden met alles wat niet deugde in Polen, bijvoorbeeld met de ultraklerikale en antisemitische radio Maryja.Toen de Berlijnse Tageszeitung (juni 2006) in een satirische bijdrage president Lech Kaczynski als Polens Neue Kartoffel bespotte, was het Poolse staatshoofd zo verbolgen dat hij een al lang gepland staatsbezoek aan Berlijn afzegde en de journalist van de TAZ via een Europees uitleveringsverdrag voor een Poolse rechtbank wilde dagen.'Een gevangenisstraf van drie jaar wegens belediging van een bevriend staatshoofd lag in het verschiet', schrijft Rob Savelberg in Berlijn beweegt , een intelligent, informatief en vinnig geschreven boekje dat sfeer en feiten biedt. Savelberg, die een ruime horizont heeft, plaatst het nieuwe moeiteloos in zijn historisch kader.De auteur legt uit waarom de relaties tussen Duitsland en Polen ook onder de nieuwe Poolse regering van premier Donald Tusk moeilijk zijn. Dat heeft vooral te maken met het engagement van de Duitse CDU-politica Erika Steinbach, voorzitter van de Bund der Vertriebenen (BdV), een organisatie van Duitsers die in 1945 hun heimat ten oosten van Oder en Neisse verloren hebben.Steinbach stemde na de Wende tegen de erkenning van het verdrag waarbij Duitsland de voormalige Duitse gebieden ten oosten van Oder en Neisse definitief aan Polen afstond. Dat maakt haar nu tot de boeman van alle Polen die in de Duitsers gecamoufleerde nazi's blijven zien.Piet de Moor