Dat maakte de Academie De Gouden Ganzenveer zondag bekend. De Academie, waarin ook Tom Lanoye en Guy Verhofstadt zetelen, roemt Campert om zijn veelzijdigheid als auteur, lichtheid van de toon en vermogen om zijn denk- en verhaallijnen zo bedrieglijk eenvoudig vorm te geven dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven.

De romancier, dichter en columnist Campert krijgt de Gouden Ganzenveer niet toevallig dit jaar. Hij viert zijn zestigjarig jubileum als schrijver. Al die tijd is hij een prominent en veelgelezen auteur gebleven. Bij zijn debuut in 1951 met de poëziebundel 'Vogels vliegen toch' was hij een voorman van Vijftig. Tegenwoordig is hij de zeer gerespecteerde grand old man van de Nederlandse letteren die volgens zijn uitgever Robbert Ammerlaan de Nobelprijs verdient.

Op zijn 81e is Campert nog altijd zeer actief. Afgelopen zomer verscheen zijn verhalenbundel 'Om vijf uur in de middag', een paar maanden later gevolgd door 'Mijn eenmanszaak', een bundeling columns voor de Volkskrant. De volgende maand gaat hij tijdens de zesde editie van Saint Amour in Nederland voor de zesde keer mee op tournee - 'voor de laatste keer', aldus organisator Behoud de Begeerte.

Als winnaar van de Gouden Ganzenveer, een prijs bedoeld voor een persoon of instelling die het geschreven en gedukte woord in een multimediale samenleving hoog houdt, is Campert de opvolger van Joke van Leeuwen. Eerdere winnaars waren onder meer Tom Lanoye, Kees van Kooten, Adriaan van Dis en Michaël Zeeman. De prijs bestaat uit een gouden ganzenveer plus een jaar lidmaatschap van de Academie De Gouden Ganzenveer.

Campert krijgt de prijs tijdens een speciaal voor én door hem ingerichte middag op 7 april in Amsterdam. Een verslag van deze bijeenkomst verschijnt een paar maanden later in een boekje.

Maarten Dessing

Dat maakte de Academie De Gouden Ganzenveer zondag bekend. De Academie, waarin ook Tom Lanoye en Guy Verhofstadt zetelen, roemt Campert om zijn veelzijdigheid als auteur, lichtheid van de toon en vermogen om zijn denk- en verhaallijnen zo bedrieglijk eenvoudig vorm te geven dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven. De romancier, dichter en columnist Campert krijgt de Gouden Ganzenveer niet toevallig dit jaar. Hij viert zijn zestigjarig jubileum als schrijver. Al die tijd is hij een prominent en veelgelezen auteur gebleven. Bij zijn debuut in 1951 met de poëziebundel 'Vogels vliegen toch' was hij een voorman van Vijftig. Tegenwoordig is hij de zeer gerespecteerde grand old man van de Nederlandse letteren die volgens zijn uitgever Robbert Ammerlaan de Nobelprijs verdient. Op zijn 81e is Campert nog altijd zeer actief. Afgelopen zomer verscheen zijn verhalenbundel 'Om vijf uur in de middag', een paar maanden later gevolgd door 'Mijn eenmanszaak', een bundeling columns voor de Volkskrant. De volgende maand gaat hij tijdens de zesde editie van Saint Amour in Nederland voor de zesde keer mee op tournee - 'voor de laatste keer', aldus organisator Behoud de Begeerte. Als winnaar van de Gouden Ganzenveer, een prijs bedoeld voor een persoon of instelling die het geschreven en gedukte woord in een multimediale samenleving hoog houdt, is Campert de opvolger van Joke van Leeuwen. Eerdere winnaars waren onder meer Tom Lanoye, Kees van Kooten, Adriaan van Dis en Michaël Zeeman. De prijs bestaat uit een gouden ganzenveer plus een jaar lidmaatschap van de Academie De Gouden Ganzenveer. Campert krijgt de prijs tijdens een speciaal voor én door hem ingerichte middag op 7 april in Amsterdam. Een verslag van deze bijeenkomst verschijnt een paar maanden later in een boekje. Maarten Dessing