Als Remco Campert in 2017 er bij leven en welzijn 88 wordt, zou zijn biografie die Mirjam van Hengel gaat schrijven ongeveer moeten afgerond zijn. Van een mooi verjaardagsgeschenk gesproken!

Campert, de enige overlevende van de fameuze Vijftigers, is ondertussen al 64 jaar aan het schrijven en heeft zo ongeveer alle watertjes doorzwommen - van columnist en romancier tot dichter - en ongeveer alle literair prijzen gewonnen. Dit najaar ontvangt hij uit handen van Koning Filip ten paleize de Grote Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn hele oeuvre en nog in 2015 verschijnt 'Verloop van jaren', een nieuwe dichtbundel van hem.

Empathisch portret

Van Hengel, die Camperts bio tegen 2017 klaar hoopt te hebben, werd bejubeld om haar empathisch dubbelportret van het echtpaar Leo en Tineke Vroman ('Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd ') en kan nu op de volle medewerking rekenen van Campert en zijn vrouw Deborah om Campert binnenkort nog een biografie te schenken.

Roland Barthes' dood in 1980: banaal ongeval of moord?, /
Roland Barthes' dood in 1980: banaal ongeval of moord? © /

Ondertussen raakte ook bekend dat Meulenhoff volgend jaar een Nederlandse vertaling brengt van 'La septième fonction du langage', een nieuwe roman van Laurent Binet die in augustus 2015 in het Frans verschijnt. Binet maakte furore met 'HhhH' (2010) , zijn roman over de moordaanslag op nazikopstuk Heydrich, die in Nederlandse vertaling 130.000 keer over de toonbank ging. Samen met Jonathan Littell en diens WO II-epos 'De welwillenden' (2008) zorgde hij toen voor een hernieuwde aandacht voor de excessen van de nazistische vernietigingskampen in Frankrijk en bij ons.

Feit én fictie

Binet schreef nu een faction-boek over Roland Barthes waarin hij op zijn gekende manier feit en fictie dus door elkaar weeft. De bekende Franse semioticus-fijnschrijver kwam bij een banaal auto-incident in 1980 om het leven toen hij door een bestelwagen werd doodgereden. Of was het moord?

In 'La septième fonction du langage' zou ook een cameo zijn weggelegd voor Umberto Eco, die andere semioticus én liefhebber van het faction-genre.

Frank Hellemans

Als Remco Campert in 2017 er bij leven en welzijn 88 wordt, zou zijn biografie die Mirjam van Hengel gaat schrijven ongeveer moeten afgerond zijn. Van een mooi verjaardagsgeschenk gesproken!Campert, de enige overlevende van de fameuze Vijftigers, is ondertussen al 64 jaar aan het schrijven en heeft zo ongeveer alle watertjes doorzwommen - van columnist en romancier tot dichter - en ongeveer alle literair prijzen gewonnen. Dit najaar ontvangt hij uit handen van Koning Filip ten paleize de Grote Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn hele oeuvre en nog in 2015 verschijnt 'Verloop van jaren', een nieuwe dichtbundel van hem.Empathisch portretVan Hengel, die Camperts bio tegen 2017 klaar hoopt te hebben, werd bejubeld om haar empathisch dubbelportret van het echtpaar Leo en Tineke Vroman ('Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd ') en kan nu op de volle medewerking rekenen van Campert en zijn vrouw Deborah om Campert binnenkort nog een biografie te schenken.Ondertussen raakte ook bekend dat Meulenhoff volgend jaar een Nederlandse vertaling brengt van 'La septième fonction du langage', een nieuwe roman van Laurent Binet die in augustus 2015 in het Frans verschijnt. Binet maakte furore met 'HhhH' (2010) , zijn roman over de moordaanslag op nazikopstuk Heydrich, die in Nederlandse vertaling 130.000 keer over de toonbank ging. Samen met Jonathan Littell en diens WO II-epos 'De welwillenden' (2008) zorgde hij toen voor een hernieuwde aandacht voor de excessen van de nazistische vernietigingskampen in Frankrijk en bij ons.Feit én fictieBinet schreef nu een faction-boek over Roland Barthes waarin hij op zijn gekende manier feit en fictie dus door elkaar weeft. De bekende Franse semioticus-fijnschrijver kwam bij een banaal auto-incident in 1980 om het leven toen hij door een bestelwagen werd doodgereden. Of was het moord? In 'La septième fonction du langage' zou ook een cameo zijn weggelegd voor Umberto Eco, die andere semioticus én liefhebber van het faction-genre.Frank Hellemans