Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Wanneer toch citaten uit niet-gepubliceerd werk worden gebruikt moet per overtreding 50.000 euro betaald worden.

Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden Reve, had een kort geding aangespannen om de publicatie van het boek te voorkomen.

Hij gaf Maas voor het schrijven van de biografie inzage in het privéarchief van Reve. Over de eerste twee delen was Schafthuizen tevreden, zo niet over het derde deel.

Dat derde deel beschrijft de jaren dat Gerard Reve en Joop Schafthuizen een relatie hadden. Volgens Schafthuizen wekt die beschrijving de indruk dat hun leven enkel om drank, erotiek en geld gedraaid zou hebben.

De advocaat van Schafthuizen denkt dat er van het boek 'niet iets publicabels overblijft'' wanneer de citaten niet gebruikt mogen worden.

Belga/MS

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Wanneer toch citaten uit niet-gepubliceerd werk worden gebruikt moet per overtreding 50.000 euro betaald worden. Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden Reve, had een kort geding aangespannen om de publicatie van het boek te voorkomen. Hij gaf Maas voor het schrijven van de biografie inzage in het privéarchief van Reve. Over de eerste twee delen was Schafthuizen tevreden, zo niet over het derde deel. Dat derde deel beschrijft de jaren dat Gerard Reve en Joop Schafthuizen een relatie hadden. Volgens Schafthuizen wekt die beschrijving de indruk dat hun leven enkel om drank, erotiek en geld gedraaid zou hebben. De advocaat van Schafthuizen denkt dat er van het boek 'niet iets publicabels overblijft'' wanneer de citaten niet gebruikt mogen worden. Belga/MS