Preston & Child, Het helse rad.
Uitgeverij: Luitingh Amsterdam 2008
Aantal pagina's: 365
ISBN: 978-90-245-2667-3

Er zijn twee manieren om een geslaagde thriller te schrijven: een originele invalshoek, of een collage van standaardingrediënten. Preston en Child zijn meesters in het bijeenbrengen van platgetreden paden om er een nieuw labyrint van te maken.

Het Helse Rad is daar een schoolvoorbeeld van. Verwacht geen literaire pretenties. Verwacht geen verbijsterende inzichten. Verwacht geen gedreven maatschappijkritiek. Alles is hier herkauwd.

De held, speciaal FBI-agent Aloysius Pendergast, vormt de symbiose van techneut James Bond en lamaïst Steven Seagal. Zijn beeldschone assistente (pleegdochter Constance Greene) speelt uiteraard ongewild de sleutelrol. De stijl schuwt elke verrassing.

Vergelijkingen en beschrijvingen blinken uit door hun hoog clichégehalte. De Natureingang is onvermijdelijk, op de glibberige paden van de Tibetaanse Himalaya. Het Kwaad neemt velerlei gedaanten aan, die elk een eigen bestrijdingsstrategie vereisen.

De thema's zijn onversneden dul: het mysterieuze Tibet als het Shangri La van James Hiltons Lost Horizon; de claustrofobische wereld van het luxecruiseschip Britannia in een dramatische storm; de duivelse kracht van de Mandala- demon Azogyen, die ontsnapt en een wereldbedreigend gevaar gaat vormen.

En toch werkt het. Er zit vaart in, je wordt meegesleept als in een Karl May-avonturenverhaal. De duistere kant van Pendergasts titanenstrijd is met zoveel bravoure beschreven dat hij elke overdrijving aanvaardbaar maakt.

De moorden in Het Helse Rad vergen geen onderzoek, het zijn hooguit onvermijdelijke uitingen van de eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad. Preston en Child zijn meer dan onderhoudend. Ze herontdekken de blote verwondering van de puberale ontdekkingsjaren.

Lukas De Vos

Er zijn twee manieren om een geslaagde thriller te schrijven: een originele invalshoek, of een collage van standaardingrediënten. Preston en Child zijn meesters in het bijeenbrengen van platgetreden paden om er een nieuw labyrint van te maken. Het Helse Rad is daar een schoolvoorbeeld van. Verwacht geen literaire pretenties. Verwacht geen verbijsterende inzichten. Verwacht geen gedreven maatschappijkritiek. Alles is hier herkauwd.De held, speciaal FBI-agent Aloysius Pendergast, vormt de symbiose van techneut James Bond en lamaïst Steven Seagal. Zijn beeldschone assistente (pleegdochter Constance Greene) speelt uiteraard ongewild de sleutelrol. De stijl schuwt elke verrassing.Vergelijkingen en beschrijvingen blinken uit door hun hoog clichégehalte. De Natureingang is onvermijdelijk, op de glibberige paden van de Tibetaanse Himalaya. Het Kwaad neemt velerlei gedaanten aan, die elk een eigen bestrijdingsstrategie vereisen.De thema's zijn onversneden dul: het mysterieuze Tibet als het Shangri La van James Hiltons Lost Horizon; de claustrofobische wereld van het luxecruiseschip Britannia in een dramatische storm; de duivelse kracht van de Mandala- demon Azogyen, die ontsnapt en een wereldbedreigend gevaar gaat vormen.En toch werkt het. Er zit vaart in, je wordt meegesleept als in een Karl May-avonturenverhaal. De duistere kant van Pendergasts titanenstrijd is met zoveel bravoure beschreven dat hij elke overdrijving aanvaardbaar maakt.De moorden in Het Helse Rad vergen geen onderzoek, het zijn hooguit onvermijdelijke uitingen van de eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad. Preston en Child zijn meer dan onderhoudend. Ze herontdekken de blote verwondering van de puberale ontdekkingsjaren.Lukas De Vos