Tavares Rodrigues was een van de belangrijkste figuren van de twintigste eeuw in Portugal en stond bekend als een fervent voorvechter van de democratie.

"Mijn vader is van ons heengegaan. Hij lag al drie dagen in Capuchos. Ik heb geen verdere informatie", schreef Isabel Braga op de Facebookpagina van Tavares Rodrigues.

Tavares Rodrigues werd op 8 december 1923 in Lissabon geboren als zoon van de journalist Urbano Rodrigues en behoorde tot een familie van grootgrondbezitters. Als journalist en professor aan de universiteit klaagde hij al op vrij jonge leeftijd de sociale en politieke misstanden in zijn land aan.

Zijn engagement tegen de dictatuur van António Salazar maakte hem tot een van de beroemdste intellectuelen in Portugal in de jaren 50, 60 en 70. Urbano Tavares Rodrigues leidde als overtuigd communist onder meer studentenprotesten en werd meermaals bedreigd met een beroepsverbod. Ook ging hij in ballingschap in Frankrijk en keerde pas na de Anjerrevolutie van 25 april 1974 naar zijn vaderland terug.

De Portugees schreef onder andere tientallen romans, essays, kortverhalen en reisverhalen, waaronder het in 1959 verschenen boek "Bastardos de Sol", één van zijn bekendste werken. (Belga/MS)

Tavares Rodrigues was een van de belangrijkste figuren van de twintigste eeuw in Portugal en stond bekend als een fervent voorvechter van de democratie. "Mijn vader is van ons heengegaan. Hij lag al drie dagen in Capuchos. Ik heb geen verdere informatie", schreef Isabel Braga op de Facebookpagina van Tavares Rodrigues. Tavares Rodrigues werd op 8 december 1923 in Lissabon geboren als zoon van de journalist Urbano Rodrigues en behoorde tot een familie van grootgrondbezitters. Als journalist en professor aan de universiteit klaagde hij al op vrij jonge leeftijd de sociale en politieke misstanden in zijn land aan. Zijn engagement tegen de dictatuur van António Salazar maakte hem tot een van de beroemdste intellectuelen in Portugal in de jaren 50, 60 en 70. Urbano Tavares Rodrigues leidde als overtuigd communist onder meer studentenprotesten en werd meermaals bedreigd met een beroepsverbod. Ook ging hij in ballingschap in Frankrijk en keerde pas na de Anjerrevolutie van 25 april 1974 naar zijn vaderland terug. De Portugees schreef onder andere tientallen romans, essays, kortverhalen en reisverhalen, waaronder het in 1959 verschenen boek "Bastardos de Sol", één van zijn bekendste werken. (Belga/MS)