Pieter Steinz overleden

© GF

In zijn woonplaats Haarlem is gisteren op 52-jarige leeftijd Pieter Steinz overleden. Hij was, tot zijn ziekte het niet langer toeliet, directeur van het Nederlands Letterenfonds en publiceerde enkele succesvolle boeken: Made in Europe (2014), Lezen met ALS (2015), en in 2015 het Boekenweekessay, Waanzin in de wereldliteratuur.

In zijn woonplaats Haarlem is op 52-jarige leeftijd Pieter Steinz overleden. Steinz leed aan ALS, de progressieve spierziekte die zich bij hem in 2013 openbaarde. Hij legde geleidelijk zijn taken als directeur van het Nederlands Letterenfonds neer, maar bleef nauw betrokken bij de activiteiten van het fonds. Daarnaast publiceerde hij enkele succesvolle boeken: Made in Europe (2014), Lezen met ALS (2015), en in 2015 het Boekenweekessay,Waanzin in de wereldliteratuur.

In datzelfde jaar verscheen bovendien een geheel herziene editie van het 12 jaar eerder verschenen Lezen Etcetera, met als titel Steinz – Gids voor de wereldliteratuur. Deze ‘Dikke Steinz’, zoals hij ook wordt genoemd, schreef hij samen met zijn dochter Jet Steinz.

Steinz (geboren Rotterdam, 6 oktober 1963) studeerde zowel Geschiedenis als Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de University of Massachusetts in Amherst, VS. Eind 1989 trad hij bij NRC Handelsbladin dienst, daar ontwikkelde hij zich tot kunst- en boekenredacteur en werd hij in 2006 chef van de bijlage Boeken. Hij schreef recensies, essays en interviews over Nederlandse en vertaalde literatuur. Daarnaast schreef hij over film, popmuziek en geschiedenis.

Hij publiceerde tien encyclopedische en literair beschouwelijke werken, waaronderLezen Etcetera. Per 1 maart 2012 verliet Steinz de journalistiek en werd hij directeur van het Nederlands Letterenfonds, dat zich onder meer bezighoudt met de totstandkoming en promotie van Nederlandstalige en Friese literatuur in binnen- en buitenland.

In maart 2014 werd Steinz onderscheiden met de Gouden Ereveer ‘omdat hij literatuur, Nederlandse én buitenlandse, op een onnavolgbare manier in een nieuw soort literatuurgeschiedenis heeft geplaatst.’

Steinz was actief betrokken bij de opzet van het gastlandschap van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse van 2016, die hij niet meer mag meemaken. Wel zijn twee van zijn boeken (Made in Europe en Lezen met ALS) dit jaar in het Duits vertaald: Der Sinn des Lesens (Reclam Verlag, vertaling Gerd Busse) enTypisch Europa. Ein Kulturverführer in 100 Stationen (Knaus Verlag, vertaling Christiane Burkhardt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content