Peter Terrin stond met zijn novelle Monte Carlo ook al op de longlist van De Gouden Boekenuil maar viel uiteindelijk af in de laatste selectie van 5. Maar voor de Libris Literatuurprijs blijft hij dus nog wel in de running. Hij prijkt nu als flamand de service op de zeskoppige shortlist.

Uiteindelijk selecteerde de jury van de Libris Literatuurprijs uit het 200-tal Nederlandtalige romans van afgelopen jaar deze 6: Ik kom terug van Adriaan van Dis, Roxy van Esther Gerritsen, Teatro Olimpico van Kees 't Hart, Godin, held van Gustaaf Peek, Monte Carlo van Peter Terrin en De consequenties van Niña Weijers.

Schrijfsters boven

Weijers is één van de coming new women in de Nederlandse literatuur die ook al op de shortlist van De Gouden Boekenuil prijkt. Als de jury van de Libris consequent is met haar juryverslag, bekroont ze ofwel Weijers ofwel Gerritsen. Ze constateert immers een toenemende vervrouwelijking van de Nederlandse letteren, en juicht die expliciet toe: "Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten. (...) Terwijl jonge vrouwen ooit traditioneel het favoriete onderwerp vormden van ouder wordende kunstenaars, lijkt de blijmoedige conclusie gerechtvaardigd dat de rollen vandaag de dag omgekeerd zijn."

.
© .

Natuurlijk is ook Adriaan Van Dis een grote kanshebber met zijn moederroman. Terrin is eerder een outsider met zijn kleine maar zeer fijne novelle die vooral inzoomt op de mannenwereld van de Formule 1-races, waar echter ook vrouwen, zoals bekend, een prominente rol in spelen. Uitsluitsel op 11 mei wanneer de winnaar wordt bekend gemaakt.

Frank Hellemans

Peter Terrin stond met zijn novelle Monte Carlo ook al op de longlist van De Gouden Boekenuil maar viel uiteindelijk af in de laatste selectie van 5. Maar voor de Libris Literatuurprijs blijft hij dus nog wel in de running. Hij prijkt nu als flamand de service op de zeskoppige shortlist.Uiteindelijk selecteerde de jury van de Libris Literatuurprijs uit het 200-tal Nederlandtalige romans van afgelopen jaar deze 6: Ik kom terug van Adriaan van Dis, Roxy van Esther Gerritsen, Teatro Olimpico van Kees 't Hart, Godin, held van Gustaaf Peek, Monte Carlo van Peter Terrin en De consequenties van Niña Weijers.Schrijfsters bovenWeijers is één van de coming new women in de Nederlandse literatuur die ook al op de shortlist van De Gouden Boekenuil prijkt. Als de jury van de Libris consequent is met haar juryverslag, bekroont ze ofwel Weijers ofwel Gerritsen. Ze constateert immers een toenemende vervrouwelijking van de Nederlandse letteren, en juicht die expliciet toe: "Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten. (...) Terwijl jonge vrouwen ooit traditioneel het favoriete onderwerp vormden van ouder wordende kunstenaars, lijkt de blijmoedige conclusie gerechtvaardigd dat de rollen vandaag de dag omgekeerd zijn."Natuurlijk is ook Adriaan Van Dis een grote kanshebber met zijn moederroman. Terrin is eerder een outsider met zijn kleine maar zeer fijne novelle die vooral inzoomt op de mannenwereld van de Formule 1-races, waar echter ook vrouwen, zoals bekend, een prominente rol in spelen. Uitsluitsel op 11 mei wanneer de winnaar wordt bekend gemaakt.Frank Hellemans