Huidig sp.a-burgervader van Antwerpen Patrick Janssens is al zeker van één prestigieuze functie na 14 oktober: hij zei toe om volgend jaar de jury van de AKO Literatuurprijs te presideren.

De traditie wil dat de jury van de AKO Literatuurprijs ongeveer elke vijf jaar een Vlaamse voorzitter mag begroeten. In 2009 - het jaar dat Erwin Mortier met 'Godenslaap' de 50.000 euro binnenreef - viel die eer Guy Verhofstadt (Open VLD) te beurt. In het verleden waren ook reeds Wilfried Martens (CD&V) en Louis Tobback (sp.a) voorzitter.

Volgend jaar mag Patrick Janssens dus de lakens uitdelen. De samenstelling van de jury blijft aan Vlaamse kant in handen van Kathy Mathys (Standaard der Letteren) en Karl van den Broeck (De Morgen Boeken). Wie de vervanger van Maarten Dessing wordt aan Nederlandse kant, is nog niet geweten.Toef Jaeger en Fleur Speet blijven ook nog een jaartje langer aan boord als Nederlandse juryleden.

Op maandagavond 29 oktober wordt de winnaar van deze editie bekend gemaakt in Den Haag. Juryvoorzitter dit jaar is immers de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Of dat ook betekent dat de AKO Literatuurprijs 2013 in Antwerpen zal worden uitgereikt?

Frank Hellemans

Huidig sp.a-burgervader van Antwerpen Patrick Janssens is al zeker van één prestigieuze functie na 14 oktober: hij zei toe om volgend jaar de jury van de AKO Literatuurprijs te presideren.De traditie wil dat de jury van de AKO Literatuurprijs ongeveer elke vijf jaar een Vlaamse voorzitter mag begroeten. In 2009 - het jaar dat Erwin Mortier met 'Godenslaap' de 50.000 euro binnenreef - viel die eer Guy Verhofstadt (Open VLD) te beurt. In het verleden waren ook reeds Wilfried Martens (CD&V) en Louis Tobback (sp.a) voorzitter.Volgend jaar mag Patrick Janssens dus de lakens uitdelen. De samenstelling van de jury blijft aan Vlaamse kant in handen van Kathy Mathys (Standaard der Letteren) en Karl van den Broeck (De Morgen Boeken). Wie de vervanger van Maarten Dessing wordt aan Nederlandse kant, is nog niet geweten.Toef Jaeger en Fleur Speet blijven ook nog een jaartje langer aan boord als Nederlandse juryleden.Op maandagavond 29 oktober wordt de winnaar van deze editie bekend gemaakt in Den Haag. Juryvoorzitter dit jaar is immers de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Of dat ook betekent dat de AKO Literatuurprijs 2013 in Antwerpen zal worden uitgereikt?Frank Hellemans