Antwerpen en Gent hebben hun Mind the Book. Brussel heeft zijn Passa Porta Festival. Dit jaar wordt het literatuurevenement zelfs een vierdaagse met het komende weekend als zwaartepunt. Zaterdag is er de lange nacht van het korte verhaal en zondag gonst het van de literaire optredens in heel Brussel.

Vrijdag loopt misschien wel het meest originele onderdeel van het literaire festival. Schrijvers uit de Arabische wereld en China komen er dan discussiëren over de Arabische lente. Vijf Arabische schrijvers uit landen in revolutie, onder wie romanauteur Boualem Sansal, zullen in de Schaarbeekse Hallen getuigen over de invloed van de omwentelingen op hun samenleving en hun schrijverschap.

Zaterdag blazen bekende verhalenverschrijvers uit binnen- en buitenland verzamelen in het Flageygebouw te Elsene. Van Kristien Hemmerechts tot Lydia Davis, van Arnon Grunberg tot Tahar Ben Jelloun: allemaal brengen ze in de lange nacht van het korte verhaal hulde aan de verbeelding van verhalenvertellers.

Zondag zijn er in Brussel zelf op dertig (30!) verschillende plaatsen een honderdtal schrijvers te beluisteren, onder wie grote namen als Julian Barnes, Karl Ove Knausgard, Geert Mak en Cees Nooteboom, plus Vlaamse hoogvliegers zoals Erwin Mortier, Leonard Nolens, Koen Peeters en Peter Terrin.

Ondertussen raakte ook bekend dat AKO Literatuurprijswinnaar Terrin de overstap maakt van De Arbeiderspers naar De Bezige Bij, naar zijn zeggen 'de Ferrari van de uitgeverijen'. Zijn nieuwe roman 'Monte Carlo', die zich afspeelt tegen de achtergrond van het Formule 1-circuit, verschijnt voorjaar 2014 bij De Bij. Niet toevallig tevens de uitgeverij van Willem Frederik Hermans, Terrins grootste literaire Nederlandstalige idool.

Frank Hellemans

Zie hier voor alle details van het uitgebreide programma.

Antwerpen en Gent hebben hun Mind the Book. Brussel heeft zijn Passa Porta Festival. Dit jaar wordt het literatuurevenement zelfs een vierdaagse met het komende weekend als zwaartepunt. Zaterdag is er de lange nacht van het korte verhaal en zondag gonst het van de literaire optredens in heel Brussel.Vrijdag loopt misschien wel het meest originele onderdeel van het literaire festival. Schrijvers uit de Arabische wereld en China komen er dan discussiëren over de Arabische lente. Vijf Arabische schrijvers uit landen in revolutie, onder wie romanauteur Boualem Sansal, zullen in de Schaarbeekse Hallen getuigen over de invloed van de omwentelingen op hun samenleving en hun schrijverschap.Zaterdag blazen bekende verhalenverschrijvers uit binnen- en buitenland verzamelen in het Flageygebouw te Elsene. Van Kristien Hemmerechts tot Lydia Davis, van Arnon Grunberg tot Tahar Ben Jelloun: allemaal brengen ze in de lange nacht van het korte verhaal hulde aan de verbeelding van verhalenvertellers.Zondag zijn er in Brussel zelf op dertig (30!) verschillende plaatsen een honderdtal schrijvers te beluisteren, onder wie grote namen als Julian Barnes, Karl Ove Knausgard, Geert Mak en Cees Nooteboom, plus Vlaamse hoogvliegers zoals Erwin Mortier, Leonard Nolens, Koen Peeters en Peter Terrin. Ondertussen raakte ook bekend dat AKO Literatuurprijswinnaar Terrin de overstap maakt van De Arbeiderspers naar De Bezige Bij, naar zijn zeggen 'de Ferrari van de uitgeverijen'. Zijn nieuwe roman 'Monte Carlo', die zich afspeelt tegen de achtergrond van het Formule 1-circuit, verschijnt voorjaar 2014 bij De Bij. Niet toevallig tevens de uitgeverij van Willem Frederik Hermans, Terrins grootste literaire Nederlandstalige idool.Frank Hellemans