Bishop debuteerde in 1961 op 22-jarige leeftijd met de roman 'Perspectives' en publiceerde twee jaar later 'Playing House'. Toen werd het maar eventjes vijftig jaar stil rond de schrijfster. Pas in januari van dit jaar verscheen haar derde roman, 'Unexpected Lessons in Love', gedreven door het besef dat het leven er voor haar bijna opzat.

Niet dat Bernardine Bishop vijftig jaar lang stilzat. Ze wijdde zich aan minder artistieke maar in haar ogen even nuttige en maatschappelijk relevantere professionele activiteiten. Ze gaf veertien jaar les in een middelbare school, waarna ze zich vol overgave op psychotherapie gooide in het London Centre for Psychotherapy. Tot ze, met 69 al even voorbij de wettelijke pensioenleeftijd, door kanker gedwongen werd op pensioen te gaan.

Sense of urgency

En toen besloot Bishop dus niet lijdzaam te zitten wachten, maar haar tijd te gebruiken om drie romans af te leveren. 'Unexpected Lessons in Love' verscheen als eerste, de tweede wordt volgend jaar verwacht en de derde zal in 2015 verschijnen.

Klinkt als bandwerk? Niet bepaald, als je afgaat op hoe 'Unexpected Lessons in Love' onthaald werd. Het boek werd en wordt geprezen, onder andere in The Guardian, omdat het weinig sexy thema's als sterfelijkheid, misvorming, vrouwenproblemen en seks op leeftijd met veel verbeelding, stijlgevoel en zonder ongemakkelijke details uit de weg te gaan tot indrukwekkende literatuur kneedt.

Vrouwelijk onderonsje

Bishop, die in juli overleed aan de gevolgen van haar ziekte, wordt nu postuum beloond voor die openhartigheid met een plek op de shortlist voor de Costa Book Award voor romans. Ze staat er naast drie andere dames, die bij afwezigheid van een mannelijke finalist van deze editie een vrouwelijk onderonsje maken. Kate Atkinson werd genomineerd voor 'Life After Life', Maggie O'Farrell voor 'Instructions for a Heatwave' en Evie Wyld voor 'All the Birds, Singing'.

De Costa Book Awards zijn de opvolgers van de Whitbread Book Awards en worden uitgereikt aan Britse en Ierse auteurs. Naast een prijs voor de meest opmerkelijke roman van 2013 - vorige jaar weggekaapt door het alles verpletterende 'Het boek Henry' van Hilary Mantel - worden ook prijzen uitgereikt voor debuutromans, poëzie, biografieën en kinderboeken. De winnaars zullen worden bekend gemaakt op 6 januari 2014.

Jeroen Bert

Bishop debuteerde in 1961 op 22-jarige leeftijd met de roman 'Perspectives' en publiceerde twee jaar later 'Playing House'. Toen werd het maar eventjes vijftig jaar stil rond de schrijfster. Pas in januari van dit jaar verscheen haar derde roman, 'Unexpected Lessons in Love', gedreven door het besef dat het leven er voor haar bijna opzat.Niet dat Bernardine Bishop vijftig jaar lang stilzat. Ze wijdde zich aan minder artistieke maar in haar ogen even nuttige en maatschappelijk relevantere professionele activiteiten. Ze gaf veertien jaar les in een middelbare school, waarna ze zich vol overgave op psychotherapie gooide in het London Centre for Psychotherapy. Tot ze, met 69 al even voorbij de wettelijke pensioenleeftijd, door kanker gedwongen werd op pensioen te gaan. Sense of urgencyEn toen besloot Bishop dus niet lijdzaam te zitten wachten, maar haar tijd te gebruiken om drie romans af te leveren. 'Unexpected Lessons in Love' verscheen als eerste, de tweede wordt volgend jaar verwacht en de derde zal in 2015 verschijnen.Klinkt als bandwerk? Niet bepaald, als je afgaat op hoe 'Unexpected Lessons in Love' onthaald werd. Het boek werd en wordt geprezen, onder andere in The Guardian, omdat het weinig sexy thema's als sterfelijkheid, misvorming, vrouwenproblemen en seks op leeftijd met veel verbeelding, stijlgevoel en zonder ongemakkelijke details uit de weg te gaan tot indrukwekkende literatuur kneedt.Vrouwelijk onderonsjeBishop, die in juli overleed aan de gevolgen van haar ziekte, wordt nu postuum beloond voor die openhartigheid met een plek op de shortlist voor de Costa Book Award voor romans. Ze staat er naast drie andere dames, die bij afwezigheid van een mannelijke finalist van deze editie een vrouwelijk onderonsje maken. Kate Atkinson werd genomineerd voor 'Life After Life', Maggie O'Farrell voor 'Instructions for a Heatwave' en Evie Wyld voor 'All the Birds, Singing'.De Costa Book Awards zijn de opvolgers van de Whitbread Book Awards en worden uitgereikt aan Britse en Ierse auteurs. Naast een prijs voor de meest opmerkelijke roman van 2013 - vorige jaar weggekaapt door het alles verpletterende 'Het boek Henry' van Hilary Mantel - worden ook prijzen uitgereikt voor debuutromans, poëzie, biografieën en kinderboeken. De winnaars zullen worden bekend gemaakt op 6 januari 2014.Jeroen Bert