De British Library heeft van de jezuïeten voor meer dan 10 miljoen euro het oudste nog intacte boek van Europa gekocht.

De Britse provincie van de jezuïeten heeft een Latijnse vertaling in zakformaat van het evangelie volgens Johannes dat uit het einde van de 7de eeuw na Christus dateert en toebehoorde aan kluizenaar Sint-Cuthbertus, verkocht voor 9 miljoen pond (10,35 miljoen euro).

De St. Cuthbert Gospel of Stonyhurst Gospel, zoals het boek genoemd wordt, werd in 1104 in het graf van Sint-Cuthbertus achter het altaar in Durham Cathedral ontdekt. Tot halverwege de 14e eeuw werd het in de kathedraal als een reliek bewaard. Daarna kwam het in handen van verschillende verzamelaars.

The British Library, de nationale bibliotheek van Groot-Brittannië, heeft dit Engels manuscript gekocht dat bijna 250 jaar in het bezit was van de jezuïeten. Het boekje verkeert nog in goede staat en heeft nog zijn originele leren band. Volgens The British Library, die het boekje in 1979 in bruikleen kreeg, gaat het om het oudste nog intacte boek van Europa en één van de belangrijkste boeken ter wereld.

Half juli startte de British Library een inzamelingsactie om het kostbare boek aan te kunnen schaffen. Nu de bibliotheek het boek heeft kunnen kopen zal het afwisselend in de British Library en in de kathedraal van Durham tentoongesteld worden.

De opbrengst van de verkoop moet onder meer dienen om jezuïetenscholen in Londen en Glasgow en de restauratie van de kerk van het Stonyhurst College, een internaat van de jezuïeten nabij Manchester, te financieren. (Belga/MS)

De British Library heeft van de jezuïeten voor meer dan 10 miljoen euro het oudste nog intacte boek van Europa gekocht. De Britse provincie van de jezuïeten heeft een Latijnse vertaling in zakformaat van het evangelie volgens Johannes dat uit het einde van de 7de eeuw na Christus dateert en toebehoorde aan kluizenaar Sint-Cuthbertus, verkocht voor 9 miljoen pond (10,35 miljoen euro). De St. Cuthbert Gospel of Stonyhurst Gospel, zoals het boek genoemd wordt, werd in 1104 in het graf van Sint-Cuthbertus achter het altaar in Durham Cathedral ontdekt. Tot halverwege de 14e eeuw werd het in de kathedraal als een reliek bewaard. Daarna kwam het in handen van verschillende verzamelaars. The British Library, de nationale bibliotheek van Groot-Brittannië, heeft dit Engels manuscript gekocht dat bijna 250 jaar in het bezit was van de jezuïeten. Het boekje verkeert nog in goede staat en heeft nog zijn originele leren band. Volgens The British Library, die het boekje in 1979 in bruikleen kreeg, gaat het om het oudste nog intacte boek van Europa en één van de belangrijkste boeken ter wereld. Half juli startte de British Library een inzamelingsactie om het kostbare boek aan te kunnen schaffen. Nu de bibliotheek het boek heeft kunnen kopen zal het afwisselend in de British Library en in de kathedraal van Durham tentoongesteld worden. De opbrengst van de verkoop moet onder meer dienen om jezuïetenscholen in Londen en Glasgow en de restauratie van de kerk van het Stonyhurst College, een internaat van de jezuïeten nabij Manchester, te financieren. (Belga/MS)